De ridder die niet slapen wilde (en zijn paardje Parcifal) - Randall Casaer

'Dus er is een ridder'
Door Bas Maliepaard

Trouw Boeken, 21 juni 2014

Vorige

Zwaarden, speren, knotsen, tomahawks: het wapenarsenaal op de schutbladen van dit prentenboek belooft alvast spektakel. Wie goed kijkt, ziet ook meteen de geintjes die de Vlaamse (strip)tekenaar Randall Casaer door zijn hele debuut heeft gestrooid: tussen al het afschrikwekkende wapentuig ontdek je een tandenborstel, een cactus, een vork.

De nonchalante eerste zin zou je zomaar kunnen horen in de buurt van een paar met stokken bewapende kleuters: “Dus er is een ridder.” Die ridder ziet er indrukwekkend uit met zijn maliënkolder en enorm schild. Maar te zien aan zijn olijke hoofd zonder helm (“bah, een helm!”) is hij vrij ongevaarlijk.

Dat blijkt ook uit details in zijn slaapkamer: een knuffelkonijn naast zijn bed, aan de muur een portret van de ridder als baby mét speen. En uit terloopse, geestige zinnetjes die slim een voorschot op de clou nemen: de piratensabel is een beetje roestig, “omdat ie vaak mee in bad gaat”, en onder zijn bed bewaart de ridder vijf kanonskogels én een voetbal.

“Voor ridders is het nu bedtijd. Maar slapen wil de ridder niet.” Hij wil nog ‘ridderlijke dingen’ doen. Wat dat betekent, zie je in een reeks explosieve tekeningen, waarin het toch al losse lijnenspel van Casaer schitterend ruig werkt: met zijn wapens knotst en steekt en hakt de ridder zijn hele slaapkamer kort en klein. Een hilarische parodie op overactieve kleine jongens (of meisjes) die alles in de strijd gooien om niet te hoeven slapen. In de ravage is uiteindelijk alleen nog een krukje over en daarmee klimt de ridder – een vertederende ontknoping – bij paps en mams in bed.

Bijzonder dat de verteller van dit komische verhaal paardje Parcifal is, op twee spreads te zien, buiten het kasteel. “Vanavond is het paardje Parcifal niet thuis. Omdat het aan het galopperen is. Zoals wij paardjes gaarne doen.”

Casaer zorgt voor een aangenaam ritme door de overzichtstekeningen van de slaapkamer telkens een warme ‘avondkleur’ te geven en die af te wisselen met spreads waarop meerdere details tegen een witte achtergrond zijn afgebeeld. De gevarieerde typografie geeft bovendien een extra speels effect. Kortom: in alle opzichten een geslaagd boek.
 
Randall Casaer: De ridder die niet slapen wilde (en zijn paardje Parcifal). De Eenhoorn, Wielsbeke. 42 blz. € 17,50. Vanaf 5 jaar.

 

© Bas Maliepaard 2021 | Disclaimer | Ontwerp - pmsmt