De spinsels - A.F. Harrold

'Denkbeeldig maatje'
Door Bas Maliepaard

Trouw Boeken, 17 oktober 2015

Vorige

"Die avond opende Amanda Sprokkel de deur van haar kleerkast en hing haar jas aan een jongen." Zo ontmoet ze haar nieuwe vriend Rudger, die geheel aan haar eigen verbeelding is ontsproten. Een denkbeeldig maatje dus, een 'spinsel', met wie Amanda spelend in de achtertuin de mooiste avonturen beleeft.

Haar moeder gaat mee in de fantasie en zet zelfs een extra bord voor Rudger op tafel. Maar ook als lezer neem je hem al snel serieus, want hij krijgt een geloofwaardige eigen stem, die geregeld ontroert.

Aanvankelijk wordt het verhaal afwisselend vanuit zijn perspectief en dat van Amanda verteld. Maar als zij een auto-ongeluk krijgt en door een ambulance wordt afgevoerd, blijft Rudger achter en volgen we alleen hem in zijn pogingen haar te vinden.

Dat gegeven doet sterk denken aan de fantastische roman 'Herinneringen van een denkbeeldig vriendje' (2012) van Matthew Dicks, waarin de imaginaire Budo op zoek gaat naar zijn bedenker Max, die is ontvoerd. Jongeren en volwassenen die dat boek nog niet hebben gelezen, moeten dat beslist eens doen.

Maar ook al zou schrijver A.F. Harrold leentjebuur hebben gespeeld bij Dicks, 'De spinsels' is óók een prachtig boek over vriendschap en verbeeldingskracht, rijk geïllustreerd en bovendien bedoeld voor jongere kinderen. Harrolds toon is op een fijne manier ouderwets vertellend, met van die heerlijke wik-en-weegzinnen. Zoals deze, wanneer Rudger zich afvraagt of de kat Oven hem kan zien: "Wie zal het zeggen? Nou, bij nader inzien zou Oven het kunnen zeggen, dacht Rudger, maar aangezien ze een kat was en katten niet kunnen praten, legde hij zich erbij neer dat hij het nooit zou weten."

Dat Rudger zijn bedenkster kwijtraakt, is ernstig, want een denkbeeldige vriend bestaat zolang er iemand in hem gelooft. Nu Amanda buiten westen in het ziekenhuis ligt, denkt niemand meer aan hem en begint hij langzaam te vervagen.

Maar Rudger heeft nog een probleem: meneer Vink. Deze engerd en zijn denkbeeldige hulpje - een spookachtig meisje met holle ogen - zorgen voor griezelige scènes. Hij eet spinsels om zijn verbeelding te voeden en jaagt op Rudger.

De twee verhaallijnen komen samen in de ziekenhuiskamer van Amanda waar een waanzinnig spannende 'verbeeldingsoorlog' plaatsvindt tussen haar en meneer Vink.

A.F. Harrold: De spinsels. Vert. Tine Poesen. Ill. Emily Gravett. Clavis; 236 blz. euro 16,95. Vanaf 9 jaar.

 

© Bas Maliepaard 2021 | Disclaimer | Ontwerp - pmsmt