De tuin van de walvis - Toon Tellegen

'Lusthof op walvisrug'
Door Bas Maliepaard

Trouw Boeken, 16 mei 2015

Vorige

Een fontein heeft hij al, maar de walvis mist de tuin eromheen. Daarom schrijft hij de sprinkhaan die een winkel drijft met alles wat dieren willen kopen. Met een berg vol tuinspullen trekt de sprinkhaan naar het midden van de oceaan en legt daar op de rug van de walvis een ware lusthof aan, vol stokrozen, kamperfoelie en appelbomen en 'een schuurtje met een klein raampje met spinrag ervoor en een deur die klemt'.

Dat Toon Tellegen verrukkelijke dierenverhalen schrijft in een toegankelijke maar gelaagde stijl, weten we allang. En dat Annemarie van Haeringen met haar kenmerkende dansende lijnen tot de beste illustratoren van ons land behoort ook. Ze bewezen zelfs al eerder dat de combinatie van hun talenten sterke prentenboeken oplevert: 'Plotseling ging de olifant aan' (2004) en 'Wat dansen we heerlijk' (2010). Het is dus nauwelijks een verrassing dat hun nieuwste samenwerking, 'De tuin van de walvis', alweer een beeldschoon boek is.

Er staan van die heerlijke Tellegen-zinnen in, die de wereld een klein beetje kantelen. De tor wil in de winkel van de sprinkhaan een tafel kopen 'waar hij met zijn hoofd op kon liggen als hij ergens verdrietig over wilde zijn', de krekel een muts 'die hij hoog in de lucht kon gooien als hij ergens om moest juichen'. Daar zijn tafels en mutsen óók nog voor bedoeld en je kunt dus verdrietig willen zijn.

Via een spiegel kan de walvis zijn tuin bewonderen en even is zijn vreugde groot. Maar dan stuurt Tellegen aan op de les van deze fabel: de walvis kan nooit meer opspringen als hij vrolijk of woedend is of op zijn rug liggen om naar de sterren te kijken. Kortom: hij kan niet langer zichzelf zijn, en is de tuin hem dat waard?

De opgewekte tekeningen bevatten geestige details: de pandjesjas van de sprinkhaan, de kruiwagen die als sleepbootje fungeert, de verzameling bizarre vissen. Van Haeringen wisselt kleine illustraties en veel wit af met paginavullende beelden. Bijzonder hoe ze lijnen in het zeewater laat uitvloeien en hoe ze speelt met kleur: de oceaan verandert van zwart en grijs in helderblauw of zachtgeel en zelfs wit op een plaat waar de hemel grasgroen kleurt.

Toon Tellegen: De tuin van de walvis. Ill. Annemarie van Haeringen. Querido; 57 blz. euro 16,99. Vanaf 6 jaar.

Lees ook de recensies van andere boeken van Toon Tellegen:

 

 

© Bas Maliepaard 2023 | Disclaimer | Ontwerp - pmsmt