De Waterwaack van Natterlande - Marco Kunst

'Een kinderboek dat bruist van het verzinplezier'
Door Bas Maliepaard

Trouw Boeken, 18 maart 2017

Vorige

Het nieuwe, dikke kinderboek van Marco Kunst bruist van het verzinplezier. Zijn ongebreidelde fantasie viel al eerder op, bijvoorbeeld in zijn donkere, filosofische fantasy-avontuur 'Kroonsz', waarin hij de werkelijkheid presenteert als een weefsel van levenslijnen, die mensen met hun zielen verbinden.

'De Waterwaack van Natterlande' is van een andere orde - vrolijk, dwaas - maar ook nu dwingt het basisidee, als het je eenmaal volledig duidelijk is, enige bewondering af: je moet er maar opkomen.

Het heeft dit keer alles te maken met het geheimzinnige 'Waterwaackhuis' in het moerasachtige natuurgebied Zomp, dat de ouders van de tweeling Toffee en Gum (12) erven van een ver familielid. Pa en ma, die groot geld verdienen in de bouw, zien hun kans schoon om er een woonwijk uit de grond te stampen.

Maar het landschap lijkt in opstand te komen: de dijk schudt de pas aangelegde asfaltweg van zich af en de aarde gooit hijskranen en heimachines om. Toffee en Gum, die om beurten een hoofdstuk schrijven, ontdekken ondertussen steeds meer over het gebied en de wonderlijke functie van Waterwaack, een functie die hun overleden familielid bekleedde.

Kunst leeft zich uit op de karikaturale personages, veelal met waterige namen, de een nog buitenissiger dan de ander. Zo loopt de drijfnatte 'watersnoodtaris' Kolk door het verhaal en de dikke dame Thé Water, die aan 'snuifsuizend boventoonjodelen' doet, een afgrijselijk soort zingen. En cafébaas Theresius Nadorst, die merkwaardig spreekt: "Julder weet wel... Koekeleboerie... Rumoeren, geruchten en achterklapsels..."

Met dat talige gegoochel, die woordverzinnerij, treedt Kunst succesvol in de voetsporen van grootmeesters als Paul Biegel en Roald Dahl, al zijn sommige vondsten wat flauw. Dat geldt ook voor de ontelbare terzijdes, geregeld geestig, soms iets te melig: "Mama mia is Braziliaans-Portugees voor mama mia".

Dat oeverloze verzinplezier van Kunst maakt 'De Waterwaack' wel een beetje vermoeiend. Hij neemt zijn eigen wijdlopigheid op de hak ('Dit zijn nou echt van die dingen die eruit moeten als je strak en keurig je verhaal vertelt'), maar een beetje meer tempo was prettig geweest. Toch zullen de meeste kinderen ongetwijfeld smullen van dit spannende, maar vooral lollige avontuur, met een bescheiden moraal: "Wij mensen moeten alle Wilde Wezens in hun Wilde Waarde laten."

Marco Kunst - De Waterwaack van Natterlande. Illustraties: Marieke Nelissen. Lemniscaat 415 blz. € 16,95. Vanaf 9 jaar.

Lees ook de recensies over andere boeken van Marco Kunst:

 

 

© Bas Maliepaard 2021 | Disclaimer | Ontwerp - pmsmt