De Wonderlingen - Brian Selznick

'Huis waar de tijd stilstaat'
Door Bas Maliepaard

Trouw Boeken, 3 september 2016

Vorige

Van sommige boeken gaat een bibliofiel hart al bij de eerste aanblik sneller kloppen, zoals deze meer dan zeshonderd bladzijden tellende turf van Brian Selznick. 'De Wonderlingen' mag wat kosten, maar ziet er dan ook schitterend uit, met een in goudfolie uitgevoerde omslagillustratie. De eerste vierhonderd bladzijden bestaan bovendien uit weergaloze, paginavullende potloodtekeningen, die je meteen het onweerstaanbare verhaal in trekken.

Dat begint met een schipbreuk in 1766. De 12-jarige Billy Wonderling overleeft en komt bij de Londense Koninklijke Schouwburg te werken. Eenmaal volwassen ontfermt hij zich over een vondeling en zien we hoe die uitgroeit tot een groot acteur.

Zo ontstaat het roemrijke acteursgeslacht Wonderling, waarvan Selznick een aantal generaties in zijn tekeningen laat passeren. Erg knap hoe vloeiend hij de tijd tot aan 1900 laat verstrijken. Helemaal zonder tekst lukt dat overigens niet; soms tekent hij een krantenartikel of een huwelijksakte.

Net als in zijn vorige boeken, waaronder het verfilmde 'De uitvinding van Hugo Cabret', zijn het de sfeer, de verfijnde decors en de opvallend gevoelvolle close-ups van personages die indruk maken. Van grotere afstand ogen de gedrongen lijven van zijn figuren soms uit verhouding met de grote hoofden.

Na vierhonderd bladzijden vertelt Selznick verder in proza, over Joseph, die in 1990 zijn excentrieke oom Albert, die hij niet kent, in Londen opzoekt. Deze man woont in een mysterieus huis, waar verdriet tussen de muren hangt en het interieur de indruk wekt alsof de tijd er in de achttiende eeuw stil is komen te staan.

Joseph ontdekt er, samen met een vriendin, van alles over de Wonderlingen, van wie hij vermoedt dat ze zijn voorouders zijn. Oom Albert weigert daar iets over te zeggen en dat komt de spanning ten goede. Maar als hij het geheim van de Wonderlingen uiteindelijk onthult, zet dat hun verhaal in een verrassend ander licht.

Joseph is matig uitgewerkt en hoewel hij leert dat het leven bestaat uit 'wonderen en verdriet', ligt de echte ontwikkeling bij oom Albert, die door Josephs komst met zijn verdriet leert omgaan. Mooi dat Alberts homoseksualiteit en hiv-positiviteit geen onderwerp zijn, maar op een natuurlijke manier in dit liefdevolle verhaal zijn verweven.

Brian Selznick: De Wonderlingen (The Marvels). Vert. Aleid van Eekelen-Benders. Lannoo; 648 blz. € 24,99. Vanaf 10 jaar.

Lees ook de recensies over andere boeken van Brian Selznick:

 

 

© Bas Maliepaard 2021 | Disclaimer | Ontwerp - pmsmt