 |
,,Je kunt gemakkelijker een gameboy aan je oma verkopen dan spruitjes aan een schoolklas", zegt een reclameman in het informatieve Kinderboekenweekgeschenk.
Dat gegeven intrigeerde Jan Paul Schutten: is het echt niet mogelijk de meest gehate groente bij kinderen populair te maken? Kun je van dat groene bolletje geen spruitjessnoep maken, een spruitjesmilkshake of een McSpruitje?
Er zit natuurlijk geen kind te wachten op een boek over gezond eten. Maar Schutten benadert het onderwerp als een uitdagend journalistiek onderzoek en maakt je meteen nieuwsgierig naar de resultaten. Tussendoor vlecht hij allerlei verrassende (w)etenswaardigheden en geinige eetexperimenten.
Om achter 'het geheim van lekker' te komen, bezoekt Schutten 'lekker-experts' van onder meer Mars, McDonald's en Coca-Cola. Zij vertellen over hun mislukte pogingen een gezonde reep of burger te introduceren. Als mensen willen snoepen, blijkt de smaak belangrijker dan de vraag of het wel gezond is.
De McSpruitje moet dus vooral lekker zijn en de eter wil niet weten dat de burger vol groente zit. Maar wanneer vinden we iets lekker? Daar hebben veel factoren invloed op, vertellen onderzoekers van de Universiteit Wageningen. De sfeer van de ruimte waar je eet, de aanblik en de naam van het product, associaties, geur en zelfs geluid. Als je mensen taaie chips laat eten terwijl ze het geluid van krakende zoutjes horen, zweren ze achteraf dat de chips knapperig en vers waren.
Met de resultaten van zijn veldonderzoek belandt Schutten uiteindelijk in de keuken van tv-kok Pierre Wind. Zal het hem lukken een spruitjesburger te maken die kinderen lekker vinden?
Schutten bedrijft aanstekelijke onderzoeksjournalistiek voor kinderen. Al mag de toon in het vervolg wel een stuk scherper en persoonlijker. Het verslag leest vlot en bevat genoeg humor, maar blijft afstandelijk. De lekker-experts komen met naam en toenaam aan bod, maar Schutten zelf blijft angstvallig op de achtergrond. In één hoofdstuk verschuilt hij zich zelfs achter een stel kinderen. Toch voel je vaag zijn aanwezigheid en dat is gek. Zijn (kritische) mening of ervaring had het smakelijke sausje over het verhaal kunnen zijn: wat wilden ze bij McDonald's niet vertellen? Hoe hard heeft Schutten geprobeerd die geheimen te ontfutselen? Trapte hij zelf in het chipsexperiment?
Waarom het visitekaartje van de Nederlandse jeugdliteratuur er dit jaar zo ontzettend lelijk uitziet, is een raadsel. De reclameachtige computertekeningen zijn beneden peil en een belediging voor de tientallen toptekenaars die jaarlijks in de rij staan om het Kinderboekenweekgeschenk te illustreren.
Jan Paul Schutten: De wraak van het spruitje. Ill. Taufiq de Water. CPNB, Amsterdam. ISBN 9789059650930; 95 blz. Van 7 t/m 17 oktober gratis bij besteding van minimaal € 10,- aan kinderboeken. Vanaf 8 jaar.
Lees ook de recensies over andere boeken van Jan Paul Schutten:
|