De zee zien - Koos Meinderts

'55 jaar met een geheim'
Door Bas Maliepaard

Trouw Boeken, 21 november 2015

Vorige

Kees (15) belooft zijn vriend Jan samen met hem in een hoge schoorsteenpijp te klimmen om vanuit de top de zee te zien. Maar als het zover is, durft hij niet meer. Jan klimt in zijn eentje omhoog. "Op het hoogste punt zwaaide hij, triomfantelijk. Hij riep nog iets, ik kon niet goed verstaan wat, - 'Ik heb de zee gezien!', zou hij dat hebben geroepen? - en toen is hij gevallen en ben ik naar huis gerend: er is niets gebeurd, er is niets gebeurd."

Na tientallen kinderboeken kwam Koos Meinderts vorig jaar met zijn eerste jongerenroman, 'Lang zal ze leven', die opmerkelijk genoeg niet alleen vanuit het perspectief van een zestienjarige is geschreven, maar ook vanuit een 83-jarige.

In 'De zee zien' komt opnieuw een oudere aan het woord: de 70-jarige Kees, die het geheim dat hij zijn leven lang al met zich meedraagt in een openhartige terugblik aan de lezer openbaart. Na het ongeluk van zijn jeugdvriend rende hij weg en hij reageerde later verbaasd toen hij van diens dood op de hoogte werd gebracht.

Alles klopt aan dit verhaal over liefde, dood, schuld en schaamte. Meinderts (1953, iets jonger dan zijn protagonist) schetst een schitterend beeld vol sprekende details van het leven in een kustdorp eind jaren vijftig, ongetwijfeld geïnspireerd op zijn eigen jeugd in Loosduinen. Kees komt - net als schrijver Koos - uit een groot katholiek arbeidersgezin: "Wij waren geen hoeden, maar petten."

Je sluit Kees meteen in je hart, omdat hij zijn verhaal op zo'n zuivere toon doet. Hij heeft humor, ontroert met zijn onzekerheid (hij schaamt zich voor zijn dunne hongerwinterarmpjes en zijn weke meisjestepels) en vertelt teder over de vriendschap met rouwdouwer Jan. Dat is zo'n jongen die vuurtjes stookt en uit pist, op de vuist gaat, maar ook een kwetsbare kant heeft en zich soms 'los' van de wereld voelt staan.

Ook Kees' verliefdheid op Jans tweelingzus Marijke levert gloedvolle scènes op: zij is het eerste meisje dat hij zoent en wier borsten, die hem doen denken aan een wit duivenpaartje, hij mag aanraken. Als Kees haar, eenmaal volwassen, weer ontmoet, blijkt ook zij een geheim te hebben.

'De zee zien' hoort tot het beste wat Meinderts heeft geschreven en verdient een groot (jong)volwassen publiek.

Koos Meinderts: De zee zien De Fontein 159 blz. euro 13,99 Vanaf 15 jaar

Lees ook de recensies over andere boeken van Koos Meinderts en Annette Fienieg:

 

 

© Bas Maliepaard 2023 | Disclaimer | Ontwerp - pmsmt