De zomer van Gisteren en Pudding - Kristien Dieltiens

'Er smeult vuur in Joske's buik'
Door Bas Maliepaard

Trouw boeken, 6 april 2009

Vorige

De hete zomer van 1972 in het Vlaamse Zeebrugge. Joske (14) woont in een kleine hippiecommune op het terrein van een vervallen duincamping. Tussen de stacaravans hangt de geur van wiet, zweet en patchouli. Uit de transistorradio klinken afwisselend opgewonden verslagen van de Tour de France en alarmschijven vanVeronica. Communelid Abilash tapt flauwe moppen over Jantje of de belhamels Gisteren en Pudding. Het belooft een gewone, wat landerige vakantie te worden. Maar in de eerste hoofdstukken van deze zwoele, sfeervolle roman begint het meteen te broeien. Vooral in Joskes lijf.

Ze leest Wolkers en 'Black Venus' van Jef Geeraerts: "Ieder woord plakt aan me (...), omdat alles zo gloeiend en verwarrend is. Zou het in het echt zo zijn?" De boeken stoken het smeulende vuurtje in Joskes buik op, maar het begint pas echt goed te branden als ze op het strand Arnaud ontmoet. Ze droomt en fantaseert over hem en merkt nu ook op dat haar borsten net 'oogstappeltjes' zijn in vergelijking met de 'pompelmoezen' van het nieuwste communelid Elvira. Toch belandt ze herhaaldelijk met Arnaud in een duinpan en daar geven zij zich aarzelend over aan elkaar.

Die momenten zinderen van sensuele spanning, maar worden nergens vulgair. Joske en Arnaud doen 'het' niet eens met elkaar. Het gaat Dieltiens om iets anders: met warme pen en verleidelijke zinnen maakt ze perfect voelbaar hoe Joske zich stilaan bewust wordt van haar lichaam en ontluikende seksualiteit.

En dat heeft voor Joske een allesbepalende impact. Ze voelt zich steeds vaker opgelaten onder de blik van haar moeders jongere vriend Benny en wil 'alleen zijn met haar lichaam'. Ze besluit een leegstaande caravan te betrekken en ziet van daaruit de spanningen in de commune toenemen en de groep langzaam uiteenvallen. Ze komt erachter dat Benny in de drugshandel zit en het met Elvira aanlegt, die zich op haar beurt eigenaardig gedraagt. En ze ontdekt het geheim van Abilash en haar moeder.

Elk hoofdstuk begint met een wel erg uitgebreid overzicht nieuwsflitsen en populaire popsongs uit 1972. Ongetwijfeld een feest der herkenning voor volwassenen die, net als Dieltiens, tiener waren in die jaren, maar moderne pubers zegt het op deze manier weinig. In het verhaal zelf dringt het tijdsbeeld gelukkig op een toegankelijker, natuurlijker manier door.

Kristien Dieltiens: De zomer van Gisteren & Pudding. Met foto’s van Carolina Mosquera. De Eenhoorn, Wielsbeke. ISBN 9789058385567; 216 blz. € 16,95. Vanaf 15 jaar.

Lees ook de recensies over andere boeken van Kristien Dieltiens:

 

© Bas Maliepaard 2021 | Disclaimer | Ontwerp - pmsmt