De zoute goudvis - Paul Biegel

'Biegels verhalen nu ook een lust voor het oog'
Door Bas Maliepaard

Trouw Boeken, 14 februari 2015

Vorige

Opgewarmde hapjes kunnen goed smaken, zeker als ze uit de keuken van Paul Biegel (1925-2006) komen. Nu zijn bekendste boeken, zoals ‘Het sleutelkruid’ en ‘De kleine kapitein’, opnieuw zijn verschenen in de beeldschone ‘Biegelbiliotheek’, zijn Biegels talloze korte verhalen aan de beurt.

Helaas staan er maar zeven in deze bundel. Het is eerder een dik prentenboek dan de voorleesbundel in stoeptegelformaat die Biegel verdient. En nog iets: ook al vermeldt de uitgever op reclameposters dat het om nooit eerder uitgegeven werk gaat, deze verhalen stonden wel degelijk in eerdere bundels.

Toch blijft het smullen, Biegels vertelsels, soms melancholiek, vaak geestig. Zo is er een visser die een ‘zoute goudvis’ moet vangen voor de ‘vijver van verdriet’ die de koningin persoonlijk vol huilt en gaan ondeugende schoenen ’s nachts zonder hun eigenaar uit wandelen: “Klik-klak gingen de dameshakjes, bonk-bonk gingen de motorlaarzen, wiet-wiet gingen de rubbersluipers.” Biegels stem is nog steeds volstrekt uniek, met die dansende taal vol uitgeschreven geluiden. Het mooiste verhaal is dat over boer Japik, die ’s nachts nevelkindertjes ziet en er alles aan doet om met hen te praten. Ze blijken voorbodes van zijn dood.

Dankzij de illustraties van Mies van Hout is de bundel een lust voor het oog. Van Hout maakte al toegankelijke tekeningen in populaire prentenboeken als ‘Bang Mannetje’ en mag dit jaar het Prentenboek van de Kinderboekenweek maken. Haar omlijnde figuren met stripachtige uitdrukkingen tegen pastelkleurige achtergronden zijn lief, maar soms ook wat vlak.

In het prentenboek ‘Vrolijk’ verraste ze met een andere stijl: tegen een zwarte achtergrond tekende ze in ruige streken kleurrijke vissen. Nu lijkt Van Hout haar techniek nog meer te verdiepen: haar beelden zijn contrastrijker en daardoor levendiger en soms zelfs poëtisch.

Het ruige van ‘Vrolijk’ keert terug in woeste boomtakken en een rafelige kraai. De meeste figuren zijn niet meer omlijnd, wat ze minder plat maakt. Boer Japik is lekker bonkig neergezet, met zijn immense vierkante gok en toch lieve blozende wangen, de nevelkindertjes juist fragiel, doorschijnend wit. Ook al mooi: de zoute goudvis die de bijna verdronken visser (met graat als pluim op zijn muts!) boven het wateroppervlak tilt. Een tekening als een gedicht.
 
Paul Biegel: De zoute goudvis. Ill. Mies van Hout. Lemniscaat, Rotterdam. 63 blz. € 16,95. Vanaf 5 jaar.

Lees ook de recensies over andere boeken van Paul Biegel:

Lees ook de recensies over andere boeken van Mies van Hout:

 

© Bas Maliepaard 2021 | Disclaimer | Ontwerp - pmsmt