Droomkonijn - Daan Remmerts de Vries

'Uil heeft heel warme vleugels'
Door Bas Maliepaard

Trouw boeken, 26 april 2008

Vorige

In het vorige prentenboekje van Daan Remmerts de Vries, 'Lieve Muis', verklaarde een kat op lyrische wijze de liefde aan een muis. Ook in zijn nieuwe boek vallen jager en prooi voor elkaar. Uil heeft een fijne droom over een pluizig, wit konijn. Als hij wakker wordt is de teleurstelling groot: het konijn is natuurlijk verdwenen. Of toch niet? In de verte ziet Uil iets wits bewegen. Hij vergeet zijn instinct, vliegt erop af en roept: "Konijn! Jij bent mijn droom! Zou ik jou misschien mogen hebben?"

Er volgt een geestige dialoog, waarin Konijn koeltjes meedeelt dat ze al van zichzelf is. Maar Uil geeft niet op en probeert haar te paaien met een dode muis. "Gètver", reageert zij.

Aan de illustratie is te zien dat ook de serenade waar Uil vervolgens in losbarst niet in de smaak valt. Uit zijn wijd opengesperde snavel zigzaggen bliksemschichten omhoog. Daar hoort ongetwijfeld een afschuwelijk krassend geluid bij. De haren van Konijn gaan ervan overeind staan. Het meesterlijk droge commentaar onder de tekening: "Uil vond het zelf héél mooi."

Dit voorbeeld zegt veel over het geraffineerde samenspel tussen tekst en illustraties in dit boek. De uitbundige collages verbeelden de emoties die de nuchtere tekst nauwelijks laat zien. Ze zijn af te lezen van de sprekende gezichten en worden versterkt door kronkelende knipsels uit bijvoorbeeld bloemetjesbehang, die in de ruimte om de figuren zweven. Mooi hoe de droom van Uil bijvoorbeeld in sluiers van marmerpapier wegdrijft.

Het is een techniek die Remmerts de Vries naar eigen zeggen heeft afgekeken bij Picasso, die achtergronden ook wel vol schilderde met allerlei vreemde figuren. Maar de krullerige luchten in dit boek roepen ook associaties op met Van Gogh.

Lukt het Uil uiteindelijk om Konijn voor zich te winnen? Ja, want Konijn ontdekt dat Uil heel warme vleugels heeft, waar je onder kunt schuilen als het regent. "Jij krijgt mij en ik krijg jou", stelt Uil voor. Jammer dat in het grappige slot de moraal van het verhaal wordt uitgelegd: "Zeg nooit dat iets 'maar een droom' was (...)", staat er. En: "Dromen zijn belangrijk. Ze veranderen de wereld." Remmerts de Vries had het vertederende verhaal beter voor zichzelf kunnen laten spreken.

Daan Remmerts de Vries: Droomkonijn. Querido, Amsterdam. ISBN 9789045106175; 28 blz. € 13,50. Vanaf 4 jaar.

Lees ook de recensies over andere boeken van Daan Remmerts de Vries:

 

© Bas Maliepaard 2023 | Disclaimer | Ontwerp - pmsmt