Dulle Griet - Geert de Kockere

'Dulle Griet wordt steeds brutaler en kwader'
Door Bas Maliepaard

Trouw boeken, 30 april 2005

Vorige

In een tijd waarin veel uitgeverijen kiezen voor een commerci´┐Żler beleid om het hoofd boven water te houden, valt 'De Eenhoorn' op door haar gewaagde uitgaven. De Vlaamse uitgever durft nog te experimenteren, zowel met tekst als met illustraties en vormgeving. Artistieke vernieuwing en kwaliteit gaan hier boven verkoopcijfers, en dat getuigt van lef.

Neem nou 'Dulle Griet', het nieuwste prentenboek van Geert De Kockere en Carll Cneut. Het omslag is donkerbruin met vaag wat lichtbruin erdoorheen, als een slecht overgeschilderd kastje. Maar het intrigeert eerder dan dat het afschrikt: welke tragedie gaat hier achter schuil?

Dat is het lugubere levensverhaal van Dulle Griet, die als Greetje geboren werd. Dulle Griet wordt steeds brutaler, steeds wilder en steeds kwader. Ze tiert en vloekt en schreewt: "Loop naar de hel!" De mensen zeggen tegen haar: "Doe het zelf!"

Dat doet Griet: omdat niemand met haar wil trouwen, loopt ze naar de hel. Om de duivel te vragen.De Kockere baseerde zijn verhaal op het schilderij 'Dulle Griet' van Pieter Bruegel (1525-1569). Een roodbruin doek waarop, te midden van een griezelige chaos van vreemde wezens, een woeste reuzin met een zwaard voorbij beent. Niemand weet wat Bruegel met dit schilderij precies wilde zeggen, maar De Kockere gaf er zijn eigen invulling aan en die overtuigt. In zijn doordachte stijl, soms staccato en dan weer stroperig, roept hij een gruwelijke sfeer op.

Hij benadrukt cruciale momenten in het verhaal door zijn woorden om te keren en te heroverwegen. "En aan de voet van een boom, was er een kop. Een reusachtige kop met ogen die bolden, met ogen die wilden, met wilde ogen die bolden."

'Dulle Griet' is de eerste titel in een reeks prentenboeken die zijn ge´┐Żnspireerd op oude meesterwerken. Ook de illustrator, in dit geval Carll Cneut, varieert dus op het oude schilderij. Cneuts bij vlagen absurde stijl sluit wonderbaarlijk goed aan bij Bruegels schilderij. Hij gebruikte vale, soms smerige kleuren, zijn mensfiguren zijn misvormd, en er heerst in toenemende mate chaos op de pagina's.

'Dulle Griet' is geen standaard prentenboek voor kleine kinderen. Voor wie dan wel? Voor liefhebbers van het werk van De Kockere, Cneut en Bruegel en voor mensen die een kunstwerkje in boekvorm kunnen waarderen.

Lees ook de recensies over andere boeken met tekeningen van Carll Cneut:

 

 

© Bas Maliepaard 2023 | Disclaimer | Ontwerp - pmsmt