 |
Een jaar geleden stelde ik hier tijdens de Boekenweek vast dat de geschiedenis van voormalig Nederlands-Indië er in de jeugdliteratuur bekaaid vanaf komt. Ik veerde dus op bij de verschijning van ‘Dwars door de storm’ van gelegenheidsduo Martine Letterie en Karlijn Stoffels, dat voor dit boek een studiereis naar de Molukken maakte.
Van die reis is helaas weinig in het boek terechtgekomen. Sterker nog: het speelt in de Groningse Carel Coenraadpolder, waar voormalige KNIL-soldaten in de jaren vijftig met hun gezinnen werden gehuisvest. De barakken stonden in het niemandsland achter de dijk, bij storm een gevaarlijke locatie. De kinderen van de christelijke Molukkers moesten naar school in het communistische dorp Finsterwolde.
Interessante materie, maar van het vlotte verhaal dat Letterie en Stoffels tegen deze achtergrond schreven, gaan er dertien in een dozijn: twee kinderen uit totaal verschillende ‘werelden’ vinden elkaar aanvankelijk niet aardig, weten verschillen te overbruggen en raken bevriend, ondanks aarzelingen en tegenwerpingen van kortzichtige volwassenen. Een verbroederende zin in dit boek luidt: ‘Wij moeten geen ruzie maken, dat moeten we maar aan de grote mensen overlaten.”
De hoofdpersonen zijn klasgenoten Jacob (12), zoon van een Molukse dominee uit het kamp en Tjakkie (11), dochter van een Hollandse arbeider. Zij moet na de zesde klas naar de huishoudschool, maar wil naar de hbs. Hij wil gitarist worden en speelt rock-‘n-roll van de radio na (een verwijzing naar het ontstaan van de indorock), terwijl zijn vader die ‘duivelse muziek’ niet wil horen. Dat Jacob en Tjakkie allebei een toekomstdroom hebben die tegen de wil van hun ouders ingaat, schept een band.
Toch kunnen die vriendschap en Tjakkies problemen maar matig boeien. Veel liever wil je méér weten over Jacobs achtergrond. De aankomst van de Molukkers in de Groningse polder is nu de start van het verhaal, terwijl het eigenlijk de tragische finish van een ongelofelijke reis is. Waarom hebben de auteurs die niet beschreven? We hadden Jacobs eiland voor ons kunnen zien, het vertrek kunnen meemaken, het afscheid van zijn tweelingbroer, de zeereis, de aankomst in het koude Nederland en dan, ja dán, de stroeve integratie. Jacob’s verhaal had een belangrijke, veelomvattende roman kunnen worden. Nu moet de lezer die pijnlijke geschiedenis uit enkele herinneringen en verwijzingen destilleren. Een gemiste kans.
Martine Letterie & Karlijn Stoffels: Dwars door de storm. Leopold, Amsterdam. 140 blz. € 15,99. Vanaf 10 jaar.
Lees ook de recensies over andere boeken van Martine Letterie:
|