Een heel bijzonder meisje - Anna van Praag

'Opgroeien bij de goeroe'
Door Bas Maliepaard

Trouw Boeken, 29 augustus 2015

Vorige

Ze is als een bijenkoningin, de leidster van de sekte Casa Nostra, waarin Alicia vanaf haar elfde opgroeit. Deze Sofía predikt geen duidelijke ideologie, maar haar charisma heeft toch een betoverende aantrekkingskracht op succesvolle creatievelingen. Zij zwermen elke zomervakantie om haar heen op een Italiaans eiland, waar ze wilde feesten en emotionele therapiesessies houden: terwijl alle volgelingen toekijken, stort iemand zijn hart uit bij Sofía.

Genuanceerd, met groot inlevingsvermogen en veel gevoel voor sfeer beschrijft Anna van Praag, die deze novelle op haar eigen jeugd baseerde, hoe het gezin van Alicia zich steeds meer uitlevert aan de sekte. Haar moeder aarzelt, vraagt zich hardop af of deze beweging wel goed is voor haar kinderen. Maar vader schopt het tot vertrouweling van Sofia en mag in Amsterdam een clubhuis oprichten. Ze steken al hun spaargeld erin, maar dan komt pa negatief in de publiciteit en laat goeroe het gezin als een blok vallen.

Alicia blikt terug, in een lange, meeslepende brief aan Sofía: "Als ik je schrijf, is het nooit echt afgelopen." Want Alicia mist Casa Nostra - haar gewone leven steekt er maar bleekjes bij af - ook al ziet ze met terugwerkende kracht in dat er vreemde dingen gebeurden.

Die man die op het podium heroïne nam, bijvoorbeeld. De feesten waar iedereen 'verliefderig' werd en begon te flikflooien; de bevalling van een volgeling die live via speakers op het hele eiland te volgen was; de manier waarop haar moeder door Sofía publiekelijk werd vernederd.

"Je laat een spoor van omgevallen mensen achter, zoals een kat die over een schaakspel loopt", schrijft Alicia - er staan meer van dit soort geslaagde beelden in het boek. En toch verlangt ze soms terug naar Casa Nostra, haar vrienden, de jongen op wie ze al jaren verliefd is, naar Sofía, die haar echt zág en haar 'een heel bijzonder meisje' noemde. Die interessante ambivalentie maakt Van Praag knap invoelbaar.

Dat deze auteur zeer openhartig over puberperikelen kan schrijven, liet ze al zien in 'Kom hier Rosa' (2012), een controversieel boek over een verboden liefde, dat wel erg uitwaaierde. Het portret van Alicia, die van een meisje in een jonge vrouw verandert, is even eerlijk van toon, maar trefzekerder opgeschreven.

Anna van Praag: Een heel bijzonder meisje. Lemniscaat; 141 blz. euro 14,95. Vanaf 14 jaar.

 

© Bas Maliepaard 2023 | Disclaimer | Ontwerp - pmsmt