Eén miljoen vlinders - Edward van de Vendel

'Vlinders om je hoofd en in je buik'
Door Bas Maliepaard

Trouw boeken, 22 september 2007

Vorige

Het is nacht als er een wonderlijke wolk van één miljoen vlinders rond de kop van olifant Stach wervelt. Geen alledaagse koolwitjes en dagpauwogen, maar diamantflappertjes, vlinders met bloemblaadjes in plaats van vleugels, glimlachvlinders en vlinders die iets zingen dat klinkt als 'hiep' of als 'hoera' of 'chocoladevla'.

Stach snapt er niets van, maar zijn ouders weten de volgende morgen wat hem te doen staat. Hij moet op reis, de vlinders achterna. Onderweg merkt Stach dat niemand de vlinders ziet, behalve hijzelf. Ze brengen hem regelrecht naar een meisje dat net als hij bijna verdwijnt in een vlinderwolk. Als Stach haar ziet, lijkt het wel alsof hij de vlinders plotseling heeft ingeslikt, alsof ze kriebelen in zijn buik.

Variërend op de uitdrukking 'vlinders in je buik' vertelt dit prentenboek over de verrukking van een eerste verliefdheid. De dynamiek van de tekst roept dat gevoel met grote precisie op. Er staan lange, lyrische passages in, vol rijm, waarvan je buiten adem raakt als je ze hardop voorleest. Maar ook gevoelige, die juist worden vertraagd door korte zinnen en herhaling van woorden.

Het evenwichtige ritme van de illustraties vormt de perfecte tegenhanger van het uitbundige verhaal. Het boek begint en eindigt met een nagenoeg zwarte pagina vol oogverblindend mooie vlinders. De tweede en één na laatste tekening hebben beide een oudroze achtergrond en beelden de figuren uit waar Stach van houdt: respectievelijk zijn ouders en zijn nieuwe vriendinnetje. Deze rijmende prenten zijn het kader, waarbinnen de reis sober en ruim opgezet is afgebeeld.

Twee keer pakt Carll Cneut uit met een overweldigende tekening op een dubbele bladzijde. De eerste staat zo vol met eigenaardige dieren dat hij letterlijk overstroomt naar de pagina ervoor en erna. Een mooie vondst. De tweede tekening laat de vlinderwolk zien. Doordat de verschillende kleuren laagje over laagje zijn opgebracht, lijkt elke fijn geaderde vlindervleugel levensecht. De droge acrylverf geeft bovendien een bijzondere structuur aan de tekening.

Kinderen kunnen tijdens het voorlezen steeds uitkijken naar grappige details, zoals de muis die op bijna elke bladzijde rondsjouwt met een tekening van een hartje. 'Eén miljoen vlinders' is in alle opzichten een boek om verliefd op te worden.

Lees ook de recensies over andere boeken van Edward van de Vendel:

Lees ook de recensies over andere boeken met tekeningen van Carll Cneut:
 

© Bas Maliepaard 2021 | Disclaimer | Ontwerp - pmsmt