 |
Je hoeft geen groot kenner van het vocabulaire van zevenjarigen te zijn om aan te voelen dat deze woorden daarin nog niet voorkomen: affreus, lorgnet, sinecure, inhalatieflauwte, calamiteiten, demonstratief en tucht. Het is dan ook onbegrijpelijk dat het nieuwste voorleesboek van Linda Groeneveld, voor kinderen uit groep 3 of 4, wemelt van dit soort lastige taal.
Af en toe een moeilijk woord is helemaal niet erg. Paul Biegel zei ooit al: "De aard van het kind is niet het klein zijn, maar het groot worden." Oftewel: je hoeft als kinderboekenschrijver niet onnodig diep door je knieën te gaan. In haar bejubelde eerdere boeken wist Groeneveld het evenwicht wel te bewaren. Er duiken ook deftige woorden op in 'Een pannenkoek voor de koningin' en 'De ijsfabriek', maar die laten de verhalen slechts op een lichtvoetige manier klassiek klinken. In haar nieuwste boek staan ze het begrip van jonge lezers in de weg.
Dat is jammer, omdat Groeneveld het soort boeken maakt waar ervan in de Nederlandse jeugdliteratuur te weinig verschijnen: originele, sprookjesachtige avonturen, met veel fantasie en humor geschreven voor middenbouwers op de basisschool. Ze maakt er bovendien zelf geslaagde pentekeningen bij.
In de kern is ook 'Een olifant op de thee' een leuk verhaal, waarin een klassiek sprookjesthema en een hedendaags probleem samenkomen. De kleine prinses heeft het moeilijk, omdat haar vader nooit tijd voor haar heeft. Hij is te druk met regeren. Ze vraagt hem een hondje, als speelkameraadje.
Maar dan verschijnt de boze stiefmoeder op het toneel (waar de koningin is gebleven blijft helaas onduidelijk). Ze is een barones die niet tegen honden kan en graag met de koning wil trouwen. Ze probeert hem te paaien door hem de zorg voor zijn paleis en zijn dochter uit handen te nemen. De koning is opgelucht dat hij zich nu zonder schuldgevoel op zijn werk kan storten en besluit haar te trouwen.
Hij heeft niet in de gaten dat de barones het personeel tiranniseert en de prinses naar een kostschool wil sturen. Een huwelijkscadeau brengt daar vlak voor de bruiloft verandering in. Het is een olifant, die dikke maatjes wordt met de prinses. Samen proberen ze de barones te verjagen en de koning ervan te doordringen dat de prinses hem mist.
Er zit maar één ding op voor wie dit verhaal wil voorlezen aan de doelgroep: eerst even met een potlood door de tekst om van bijvoorbeeld 'petitfourtje' een 'taartje' maken. Het is de moeite waard.
Linda Groeneveld: Een olifant op de thee. Gottmer, Haarlem. ISBN 9789025749507; 156 blz. €14,95. Vanaf 8 jaar.
Lees ook de recensies over andere boeken van Linda Groeneveld:
|