Een planeet in je hoofd - Sally Gardner

'In Zone Zeven leven de onzuiveren'
Door Bas Maliepaard

Trouw Boeken, 8 november 2014

Vorige

“Ik ben gewoon in een verrekte nachtmerrie geboren”, zegt Standish Treadwell (15). Het is 1956 en de nazi’s hebben de oorlog gewonnen. Met zoveel woorden staat het er niet, maar het is al snel duidelijk dat de wrede bezetters van dystopisch Groot-Brittannië er eenzelfde ideologie op nahouden. Meer hints: de vlag van het ‘Moederland’ is rood-zwart en ‘lerenjasmannen’ salueren met hun arm ‘vlaggenstokrecht’ naar voren. Het verleent ‘Een planeet in je hoofd’ direct een huiveringwekkende sfeer.

Standish heeft een blauw en een bruin oog en is dyslectisch. Daarom woont hij met zijn opa in Zone Zeven, een getto waar ‘onzuiveren’ en opstandelingen onder erbarmelijke omstandigheden worden gehuisvest.

Door het wat cryptische begin duurt het even voor je in het verhaal zit, maar als het je bij de lurven grijpt, laat het je niet meer los. Sally Gardner, die met dit boek de Britse Gouden Griffel won, geeft Standish een originele stem. Hij klinkt wel een stuk jonger dan vijftien, maar vertelt mooi onderkoeld, soms droogkomisch of opeens vol emotie, en steeds met veel zelfbedachte woorden en uitdrukkingen: “Het kon me geen blauwgevlekte kanarie schelen”, iemand heeft ‘platictassenblauwe’ ogen of een ‘tedernat’ gezicht.

Jammer dat Standish’ rauwe gevloek uit het origineel, dat veel over hem zegt, zo ontzettend braaf is vertaald: ‘shit’ wordt ‘schurft’, ‘frick-fracking hell’ wordt ‘sodeju’ en ‘frickwit’ ‘uilskuiken’. Dat maakt het boek onnodig kinderachtig, net als de ‘speelgoedcover’ overigens.

Terwijl het er hard aan toegaat in Zone Zeven: er wordt gepest, een leraar trapt een leerling dood, vingers worden afgeknipt. De bijpersonages blijven wat karikaturaal, maar Standish, zijn opa en beste vriend Hector krijgen meer diepte.

Vooral de band tussen Hector en Standish, die grenst aan liefde, is gevoelig beschreven. Samen ontsnappen ze aan hun nachtmerrieleven door fantasiereizen te maken naar een zelfverzonnen planeet.

Als Hector plots verdwijnt en er in de achtertuin een doodsbange astronaut opduikt, ontdekt Standish een duister geheim van het Moederland, dat te maken heeft met de allereerste maanlanding ooit. Standish werpt zich op als een David, die de Goliath van dit verhaal omver probeert te werpen. Een boek over hoop, moed en vriendschap, met een onverwacht onthutsend einde.
 
Sally Gardner: Een planeet in je hoofd. Vertaald uit het Engels door Roos van de Wardt. Moon, Amsterdam. 237 blz. € 17,50. Vanaf 14 jaar.

Lees ook de recensies over andere boeken van Sally Gardner:

 

 

© Bas Maliepaard 2021 | Disclaimer | Ontwerp - pmsmt