Een weeffout in onze sterren - John Green

'Ziek zijn stoot af. Maar Gus komt toch'
Door Bas Maliepaard

Trouw Boeken, 17 maart 2012

Vorige

Ze is drie jaar geleden opgegeven, maar dankzij een nieuw medicijn dat de groei van haar longtumoren vertraagt is de Amerikaanse Hazel inmiddels zestien. Ze heeft weinig vrienden (‘ziek zijn stoot af’) en houdt zich vooral bezig met het herlezen van haar lievelingsboek ‘Een vorstelijke beproeving’, over een jonge kankerpatiënt.

Tot ze Augustus (Gus) ontmoet, die botkanker heeft gehad. Hazel wil aanvankelijk niet toegeven aan haar verliefde gevoelens. ‘Ik ben net een granaat’, zegt ze, ‘en er komt een moment dat ik ontplof en ik wil het aantal slachtoffers graag tot een minimum beperken.’ Maar Gus laat zich graag door haar raken.

Hoewel John Green hier voor het eerst schrijft vanuit een meisje, overtuigt Hazel helemaal. Ze is minder stuntelig dan de jongens uit zijn vorige boeken, maar even intelligent en humoristisch. Ze leest poëzie, bediscussieert de behoeftepiramide van Maslow, maar kijkt ook naar America’s Next Top Model. Ze is een levensechte, eigentijdse jongere met een aangename complexe diepte - ze groeit immers op onder toeziend oog van de dood. De existentiële vragen waarmee adolescenten worstelen, zijn voor haar nog dwingender.

In Gus vindt Hazel een zielsverwant. Ze filosoferen over het leven ‘als bijwerking van de dood’, over bewustzijn en het universum dat wellicht ‘opgemerkt wil worden’, over de menselijke behoefte om een stempel op de wereld te drukken en over leven na de dood. Hazel zegt: ,,‘Ik ben van mening dat eeuwigheid een onjuist concept is.’ ‘Je bent zelf een onjuist concept’, zei hij schamper. ‘Weet ik. Daarom word ik ook uit de roulatie genomen.’” Zulke galgenhumor maakt dit boek draaglijk en houdt sentimentaliteit op afstand.

Hazel wil dolgraag naar Amsterdam om de schrijver van haar lievelingsboek te ontmoeten. Ze móet weten wat er na het abrupte einde met de geliefden van de overleden hoofdpersoon gebeurt. Misschien maakt ze zich zorgen om haar eigen nabestaanden? De reis die ze met Gus en haar moeder maakt, neemt een onverwachte wending.

Op internet reageren Amerikaanse jongeren massaal op dit boek: ze maken fanvideo’s, schrijven ‘titelsongs’, analyseren op fora de verwijzingen naar literatuur en wetenschap en maken plannen om samen het fictieve lievelingsboek van Hazel te schrijven. Geen wonder: deze roman raakt het hart en het hoofd. Een hartverscheurende lovestory en een uitdagend, ontluisterend verhaal over de zin van leven en dood smelten er prachtig in samen.
 
John Green: Een weeffout in onze sterren.Vertaald uit het Engels door Nan Lenders. Lemniscaat, Rotterdam. ISBN 9789047704560; 264 blz. T/m 31 maart € 7,50, daarna € 16,50. Vanaf 15 jaar.

Lees ook de recensies over andere boeken van John Green:

Voorbeelden van een twee fanvideo's en een video van Green zelf over Amsterdam:




 

© Bas Maliepaard 2023 | Disclaimer | Ontwerp - pmsmt