Eilanddagen - Gideon Samson

'Allebei smoor op Puck'
Door Bas Maliepaard

Trouw Boeken, 4 juni 2016

Vorige

Het zindert in 'Eilanddagen' van Gideon Samson. Niet alleen omdat het op een sfeervol beschreven, zonovergoten Grieks eiland speelt, maar ook omdat het op een heel warme, kwetsbare en geregeld lyrische manier over ontluikende liefde gaat.

Is er een leeftijd waarop je iets van de liefde gaat begrijpen? Dat vraagt hoofdpersoon Jakob (12) zich af, tijdens een zomervakantie bij zijn Griekse vader. Hij hield zich er niet mee bezig, maar sinds zijn eilandvriend Michális (13) hem heeft verteld over zijn verkering met Puck (13), begint het bij hem ook te kriebelen.

Michális ('besmettelijke' lach) en Puck ('zij breekt de muurtjes om je heen meteen af') betrekken Jakob bij alles wat ze doen, uiteindelijk zelfs bij hun verkering. Op die manier maakt Samson prachtig voelbaar hoe overweldigend en verwarrend eerste verliefdheden kunnen zijn en laat hij zien hoe deze pubers zich verhouden tot de 'spelregels' van de liefde.

Er ontstaat een driehoeksrelatie: beide jongens zijn smoor op Puck, zij zoent met allebei ("Mág dat wel?", vraagt Jakob) en de jongens houden ook van elkaar, maar dan zonder lichamelijke aantrekkingskracht. "Weet je wat het is?", zegt Puck, "Ik ben geloof ik vooral verliefd op ons."

Samson schrijft in het ongebruikelijke jij-perspectief, dat hij ook deels toepaste in zijn geweldige en gedurfde 'Zwarte zwaan'.

Het mooie effect is hier dat Jakob nog sterker als ietwat teruggetrokken observator uit de verf komt en je er bijna niet aan ontkomt je met hem te identificeren, omdat je je steeds aangesproken voelt: "Nooit eerder heb je zo lang achter elkaar de hand van een meisje vastgehouden, en je wist dan ook niet dat zoiets zo veilig kan voelen. Niet veilig als de stevige hand van je moeder die jou als kleuter vastpakte bij het oversteken, maar veilig als tien warme vingers die met elkaar hebben besloten dat ze onoverwinnelijk zijn."

Er staan veel van dit soort gevoelige bespiegelingen in en geestige beelden, waarmee Samson zijn schrijftalent onderstreept. De opwinding na de eerste keer zoenen vergelijkt hij bijvoorbeeld met drop eten: "Voordat je die zak openmaakte, had je nog geen idee hoe lekker het zou smaken, maar als de verpakking eenmaal is losgescheurd kun je niet meer stoppen met eten."

Gideon Samson: Eilanddagen. Leopold, 166 blz. euro 14,99. Vanaf 12 jaar.

Lees ook de recensies over andere boeken van Gideon Samson:

 

 

© Bas Maliepaard 2023 | Disclaimer | Ontwerp - pmsmt