Eleanor & Park - Rainbow Rowell

'Tienerromance'
Door Bas Maliepaard

Trouw Boeken, 3 januari 2015

Vorige

Het lijkt erop dat ‘Een weeffout in onze sterren’ van John Green een opvolger heeft gevonden. De nieuwe bitterzoete, Amerikaanse lovestory die massaal de harten van tieners verovert heet ‘Eleanor and Park’. Het boek stond wekenlang in de bestsellerlijst, de filmrechten zijn verkocht en op internet zijn ontelbare reacties van fans te vinden: van blogs en tekeningen tot zelfgemaakte boektrailers en playlists met de favoriete muziek van de hoofdpersonen.

Het blijkt inderdaad een onweerstaanbaar zwijmelboek met een tranentrekkend slot, maar wel één dat opvalt door de precieze observaties en verrassend sterke tekening van personages.

Omaha, 1986: de forse, roodharige Eleanor (16) komt op haar eerste schooldag in de bus naast de half-Koreaanse Park (16) zitten. Ze is meteen het mikpunt van pesterijen. De gevoelige Park, ook een buitenbeentje, neemt het niet voor haar op. Maar afwisselend vanuit hun beider perspectieven volg je hoe een voorzichtige toenadering uiteindelijk toch uitmondt in een allesomvattende liefde.

Park laat Eleanor in de bus meelezen in zijn strips en niet veel later maakt hij cassettebandjes met zijn favoriete muziek voor haar, waarna ze lange gesprekken voeren over The Smiths en Joy Division.

Dan bloeit er subtiel iets op, in aandoenlijke zinnen: ‘Die ochtend bij Engels viel het Park op dat Eleanors haar in een zachte rode punt in haar nek samenkwam.’ En als Park wolkjes ademt in de koude buitenlucht: ‘Ze onderdrukte de drang in die wolkjes te happen’.

Rowell brengt de stroeve start knap over: het duurt echt even voor de lompe Eleanor, met haar sarcasme en minderwaardigheidscomplex, Park én de lezer voor zich heeft ingenomen. Park schaamt zich voor haar, zelfs als hij al verliefd is. Dat is interessant: Eleanor is vooral 'raar' en toch ga je, net als hij, van haar houden.

Dat komt ook door haar onveilige thuissituatie: haar alcoholistische stiefvader slaat geregeld de boel (en haar moeder) kort en klein. Haar broertjes en zusje kunnen ‘alle vijf geluidloos huilen’, schrijft Rowell in één van de vele veelzeggende zinnen in dit boek.

‘Eleanor en Park’ is meer dan de zoveelste tienerromance. Het is een schrijnend en tegelijkertijd hoopgevend verhaal over huiselijk geweld, pesten, over durven zijn wie je bent, erkenning en de overgave aan een ander.
 
Rainbow Rowell: Eleanor & Park. Vertaald uit het Engels door Annelies Jorna en Ineke Lenting. Van Goor, Houten. 335 blz. € 17,99. Vanaf 15 jaar.

Fanfilmpjes van YouTube: 

© Bas Maliepaard 2023 | Disclaimer | Ontwerp - pmsmt