Erebos - Ursula Poznanski

'De game zet Nick aan tot moord'
Door Bas Maliepaard

Trouw Boeken, 10 december 2011

Vorige

Zou je puberjongens die liever gamen dan boeken lezen kunnen verleiden aan een pil van ruim 400 bladzijden te beginnen? Misschien als dat boek over een gevaarlijke role playing game gaat en al na dertig pagina’s verslavend werkt, zoals de thriller ‘Erebos’, onheilspellend genoemd naar de Griekse god van de duisternis.

Het kan bijna niet anders of het fascinerende spel Erebos prikkelt de fantasie van de doorgewinterde gamer. Op de Londense middelbare school van Nick (16) gaat de game van hand tot hand, maar niemand vertelt wat erop staat. Pas als Nick het zelf aangeboden krijgt, begrijpt hij waarom. Eén van de spelregels van Erebos is dat je er in real life niet over mag praten.

Met die ongebruikelijke, geheimzinnige regel heeft de Oostenrijkse Ursula Poznanski haar lezers al te pakken. Maar dat is niet het enige: het spel spreekt de speler intelligent toe en lijkt hem te kennen. ‘Soms denk ik weleens dat het leeft’, vertrouwt een vriend Nick toe.

In de virtuele wereld leveren Nick en zijn medespelers - vermomd als katmensen, donkerelfen, barbaren en vampiers - allerlei spectaculaire gevechten, die soms wat lang duren en niet altijd even functioneel zijn in het verhaal. Hoewel Poznanski die fantasy-achtige scènes filmisch beschrijft, wordt het pas echt spannend als het spel zijn invloed in de echte wereld laat gelden.

Erebos geeft de spelers, in ruil voor een hoger level, opdrachten om in real life uit te voeren. Aanvankelijk onschuldige, maar het loopt algauw uit de hand. Poznanski laat overtuigend zien hoe de spelverslaving de jongeren zo vergiftigt dat ze zelfs overgaan tot moordpogingen.

Nick moet zijn leraar vergiftigen, maar komt op het laatste moment bij zinnen. Jammer dat Poznanski hier niet echt de donkere kant heeft durven opzoeken. Nicks weigering betekent dat hij uit het spel wordt gezet en niet meer kan inloggen. Als zijn beste vriend dankzij de game een ernstig ongeluk krijgt, keert Nick zich tegen Erebos en probeert hij erachter te komen wie het heeft ontworpen en wat het duistere doel ervan is.

Die transformatie van verknipte gameverslaafde naar rechtschapen detective, is niet helemaal geloofwaardig. Prettig is wel dat er geen magische, maar een ‘technische’ verklaring komt voor de uitzonderlijke prestaties van de game.

‘Erebos’ moet het niet hebben van de uitgewerkte personages of verfijnde stijl, maar scoort uiteindelijk hoog op spanning en een ingenieuze plot.
 
Ursula Poznanski: Erebos.Vertaald uit het Duits door Esther Ottens. Lemniscaat, Rotterdam. ISBN 9789047703730; 411 blz. € 18,95. Vanaf 12 jaar.

Lees ook de recensies over andere boeken van Ursula Poznanski:

 

 

© Bas Maliepaard 2023 | Disclaimer | Ontwerp - pmsmt