Fakkels voor de prinses - Martine Letterie

'Wolken jagen, kaarsen flonkeren'
Door Bas Maliepaard

Trouw boeken, 9 april 2005

Vorige

Uitgeverij Leopold brengt het laatste jaar steeds meer series op de markt. Daar heeft ze ongetwijfeld commerciële motieven voor. Kinderen willen nu eenmaal graag meer van hetzelfde, als iets ze bevalt.

Er is niets mis met die aanpak, zolang de kwaliteit van de boeken maar gewaarborgd blijft. Dat is helaas niet altijd zo.Eind vorig jaar begon Leopold bijvoorbeeld een serie historische kinderboeken. Dat is nou een reeks, dacht ik verheugd, waarvan het keurslijf niet zo strak is dat het per definitie vervlakking tot gevolg heeft. Het enige bindende element is immers de geschiedenis. Je hebt niet te maken met één hoofdpersoon, één klas of één decor dat een tiental verhalen moet dragen. Maar de eerste delen zijn allesbehalve veelbelovend.

'Fakkels voor de prinses' van Martine Letterie, het tweede deel, is zelfs ronduit oppervlakkig. Het gaat over de Engelse prinses Mary die op haar negende om politieke redenen onder haar stand moet trouwen met de Willem II, de zoon van de Nederlandse stadhouder Frederik Hendrik.

Ze vlucht met haar moeder naar Nederland, haar man achterna. Mary kan maar moeilijk wennen aan het Haagse hof. Wat een sloebers zijn het in Nederland! Tussendoor speelt het verhaal van de gewone jongen Nelis, die de komst van de prinses meemaakt.

De verhaallijnen grijpen nauwelijks in elkaar en hebben los van elkaar ook weinig te bieden. Een gemiste kans, want juist het verweven van die verhalen had het boek meer diepgang gegeven. Nelis krijgt pas aan het eind een baan als stalknecht van Mary. Wat de jongen in die interessante positie aan het hof meemaakt, laat de auteur volledig buiten beschouwing.

Martine Letterie neemt niet de tijd situaties en personages uit te werken. Ik ruik, proef, hoor en voel nauwelijks iets tijdens het lezen. Het verhaal maakt daardoor weinig tot niets in me los en blijft niet hangen. Letterie schrijft bovendien nogal stijfjes en schuwt clichés niet. Wolken 'jagen langs de hemel', kaarsen 'flonkeren' en de rokken van de dames 'ruisen' steevast voorbij.

Jammer dat Leopold deze serie vult met vluchtig, simpel leesvoer, terwijl er zoveel meer van te maken is. Deze uitgever zou dat best kunnen.

Martine Letterie: Fakkels voor de prinses. Leopold, Amsterdam. ISBN 9025845819; 128 blz. € 13,95. Vanaf 10 jaar.

Lees ook de recensies over andere boeken van Martine Letterie:

 

 

© Bas Maliepaard 2023 | Disclaimer | Ontwerp - pmsmt