Feodoor heeft zeven zussen - Marjet Huiberts

'Zeven tuttelzussen en Feodoor ertussen'
Door Bas Maliepaard

Trouw boeken, 27 mei 2006

Vorige

'Feodoor heeft zeven zussen,/ zeven grote drukke zussen./ Daar zit Feodoor dan tussen./ Nou, ik geef het je te doen.' Feodoor is een kranig ventje, maar soms zijn zeven hysterische betuttelzussen zelfs hem teveel. Wat wil je ook: kakelend, kirrend en kijvend bemoeien ze zich de hele dag met hem. Als Feodoor gaat slapen, wordt hij zeven keer ingestopt, krijgt hij zeven nachtkusjes en zingen zeven stemmen een wiegelied. Het is om stapelgek van te worden!

Als Feodoor met zijn zussen gaat kamperen, ziet hij eindelijk kans om even aan ze te ontsnappen. Bij zeven kampvuren zingen ze vol overgave 'potje met vet'. Feodoor sluipt terug naar huis: 'Daar hoort hij lekker niks van couplet honderdéén/ en voorlopig heeft-ie mooi het rijk alleen!'

Dit is humor waar kinderen van smullen! Marjet Huiberts, vaste tekstschrijver van Frank Groothof, weet dat jonge kinderen lol hebben in overdrijving en herhaling. Het houdt niet op: als Feodoor ziek is, krijgt hij 'zeven appeltjes in stukjes' en 'eenentwintig Donald Duckjes'. Herkenbaar én grappig.

Huiberts' rijmelarijen zijn ritmisch niet altijd even sterk en klinken soms wat tuttig ('lieve hemel, wat een last' en 'het staat tenminste niet zo mal'). Maar daar zal geen kind zich druk om maken.

Nog geestiger dan de tekst, zijn de frisse aquareltekeningen met inktbelijning van Sieb Posthuma. Ze zijn uitbundig, soms over-the-top, maar dat past bij Feodoors verhaal. De zussen zwabberen met hun benen van elastiek chaotisch over de pagina's. En wat vooral leuk is: ze nemen zichzelf duidelijk veel te serieus. De zussen blijven ernstig kijken en proberen elegant over te komen, maar zien er ondertussen potsierlijk uit met die belachelijk grote strikken op het hoofd.

Niemand had dit dwaze verhaal beter kunnen illustreren dan Posthuma. Hij combineert strak cartoonachtig werk met zachte kleuren die hij gedurfd door alles heen schildert. Prachtwerk!

Update: Dinsdag 12 juni 2007 ontving Sieb Posthuma een Zilveren Penseel voor dit boek.

Marjet Huiberts: Feodoor heeft zeven zussen. Ill.Sieb Posthuma. Gottmer, Haarlem. ISBN 9025740855; 48 blz. € 14,50.  Vanaf 4 jaar.

Lees ook de andere recensies over andere boeken van Marjet Huiberts:

 

© Bas Maliepaard 2023 | Disclaimer | Ontwerp - pmsmt