Fiet wil rennen! - Bibi Dumon Tak

'Wind, ga eens even opzij!'
Door Bas Maliepaard

Trouw boeken, 16 mei 2009

Vorige

Veel kinderen vinden het een sensatie als er zo'n harde wind staat dat je er met je volle gewicht tegenaan kunt leunen. Struisvogel Fiet raakt juist geïrriteerd als de wind hem tegenhoudt, want hij rent het liefst de hele dag. "Ga eens even opzij", roept hij. "Ik moet er langs". Maar het gaat alleen maar harder stormen.

Dat is te zien op de wervelende tekeningen van Noëlle Smit. Haar illustraties zijn altijd beweeglijk, maar hier leeft ze zich echt uit. Er raast een knap gevisualiseerde orkaan door dit boek: een vijver met eendjes verandert in een vloedgolf, een boom valt om, meeuwen scheren als straaljagers voorbij en zelfs een logge beer wordt mee gesleurd.

Alleen Fiet zet zich schrap en duwt zijn kwaaie kop, met bloeddoorlopen ogen, in de wind. Hij luistert niet naar de dieren die hem adviseren te gaan zwemmen, kruipen, drijven of schuilen. Fiet wil rennen! Als de wind niet wil wijken, besluit Fiet zelf weg te gaan. Hij draait zich om en kan plots harder rennen dan hij ooit heeft gedaan.

Het verhaal reikt weinig meer aan dan Fiets gevecht tegen de storm en de herhaalde gesprekjes met andere dieren. Toch weet Smit er een spectaculair boek van te maken, met veel grappige details, zoals een windsurfende haas. Ze zet Fiet eigenwijs neer, met stevige, roodwit gestreepte poten, knalrode snavel en lange veren op de kop.

Eerdere prentenboeken van Smit wekten nogal eens de indruk te snel op papier te zijn gezet. Dat kan ook haast niet anders; in 2008 publiceerde ze maar liefst zes titels. Voorlopig dieptepunt is 'Diner voor twee'; schreeuwerig van kleur, kitscherige mensfiguren en geen constante stijl. Al mag Smit nog meer haar eigen verhaal gaan vertellen en wat gedurfdere perspectiefkeuzes maken, 'Fiet wil rennen' is in alle opzichten een aangename verrassing. Het bevat sterke tekeningen, zwierig en toch nergens gemakzuchtig en het palet met 'oude' kleuren is opvallend mooi in balans.

Bibi Dumon Tak: Fiet wil rennen. Ill.Noëlle Smit. Querido, Amsterdam. ISBN 9789045107585; € 13,95. Vanaf 3 jaar.

Lees ook de recensies over andere boeken van Bibi Dumon Tak:

 

© Bas Maliepaard 2021 | Disclaimer | Ontwerp - pmsmt