 |
Daan is geen flap-uit, maar een flap-in, een onopvallende jongen die de kleur van zijn omgeving aanneemt. Een kameleon, noemt Toni hem als Daan weer eens een rooie kop krijgt. Die antwoordt schuchter, maar gevat: ‘Ik kan ook andere kleuren, maar daar heb ik nu even geen zin in’.
Samen met Lotte (die eigenlijk vijftig is maar dat alleen nog even moet worden) zit Daan in de schoolkrantclub. Ze rapen stencils en nieten die aan elkaar. De opstandige Toni moet voor straf ook helpen en constateert: ‘Er staan geen nieuwtjes in, maar oudjes!’. Hij vindt het tijd voor een echte schoolkrant: online, met een geheime redactie en spannend nieuws.
Zie daar het begin van de nieuwe serie van Mirjam Oldenhave, die vorig jaar het Kinderboekenweekgeschenk schreef. Dat was een deel in haar reeks over stagiair Mees Kees, die niet alleen bij kinderen populair is, maar ook lof oogst onder volwassen critici. ‘Mees Kees – De sponsorloop’ kreeg deze maand nog een Vlag & Wimpel van de Griffeljury.
Die ‘dubbele waardering’ komt niet vaak voor en dat maakt Oldenhave interessant. Kinderen vallen vermoedelijk vooral op het herkenbaar eigentijdse schooldecor en de humor. Terecht: er zijn weinig Nederlandse kinderboekenschrijvers die zo grappig kunnen schrijven.
Als volwassene zie je ook hoe knap Oldenhave personages in dialogen typeert. De meester die de kinderen in de pauze naar buiten stuurt zegt: ‘Hup mensen, wieberen!’. Dat lijkt misschien een onbenullig detail, maar je hóórt het zo’n man zeggen.
Naast vele taalgrappen (soms een tikje geforceerd) verrast Oldenhave ook vaak met ongedwongen beeldspraak. ‘We knikten precies tegelijk, alsof we in een bus over een hobbel reden’. En ze beschrijft complexe emoties eenvoudig en toch raak: ‘Dat soort dingen durfde ik niet, maar ik durfde ook niet te zeggen dat ik het niet durfde’.
'Flits’ is spannender dan Mees Kees. De redacteuren gaan als detectives te werk om te bewijzen dat de grootste pestkop van school en zijn handlangers (die lopen ‘als een bewegende muur’) mobieltjes jatten. Daan wordt dikke vrienden met zijn tegenpool Toni, maakt handig gebruik van zijn natuurlijke onopvallendheid en overwint zichzelf.
Een aardig verhaal, maar het is iets te geconstrueerd, te weinig vernieuwend en het blijft ondanks de psychologische doorkijkjes teveel aan de oppervlakte. Het wachten is op een tijdloos, op zichzelf staand boek, waarin Oldenhave de personages écht helemaal uitdiept.
Mirjam Oldenhave: Flits – De nieuwsjagers. Ill. Rick de Haas.Ploegsma, Amsterdam. ISBN 9789021669250; 125 blz. € 12,95. Vanaf 10 jaar.
Lees ook de recensies over andere boeken van Mirjam Oldenhave:
|