Floris - Agave Kruijssen

'Regeren is schaken, Floris'
Door Bas Maliepaard

Trouw boeken, 3 februari 2007

Vorige

Wraak nemen op de Friezen, dat is de belangrijkste opdracht van Floris V als hij in 1266 op veertienjarige leeftijd graaf van Holland en Zeeland wordt. Zijn vader, graaf en Roomskoning Willem II, is door de Friezen vermoord en op een onbekende plek begraven.

Floris barst van de idealen, droomt van hoofse liefde, van ridderlijke moed en eer, maar weet nog weinig van regeren. Na een mislukte veldslag tegen de Friezen, krijgt Floris goede raad van een bevriende hertog: ,,Stippel een strategie uit en doe telkens een zet. Als bij een spel schaak. Regeren is schaken, Floris."

Dat is het lezen van dit boek ook. Agave Kruijssen heeft het zichzelf en haar jonge publiek niet makkelijk gemaakt. 'Floris' is een politieke ridderroman, die voor het grootste deel handelt over volwassenen en waarvan de verhaallijn even grillig verloopt als het echte leven. Dat zal sommige, maar niet álle lezers verleiden om met Floris mee te schaken, om de plaats van al die stukken op het bord te onthouden en strategieën te doorzien en te begrijpen.

Wie die uitdaging wel aan gaat, raakt verwikkeld in een buitengewoon spannend en geraffineerd machtspel, waarin trouw en verraad akelig dicht bij elkaar liggen.

Verraad wordt Floris uiteindelijk fataal: na een slepende oorlog met Vlaanderen loopt hij over van zijn Engelse bondgenoot Edward I naar de Franse koning. Dat zint een aantal van zijn schijnheilige edelen niet en zij besluiten Floris om te brengen.

Met 'Floris' heeft Kruijssen een indrukwekkende prestatie geleverd. In toegankelijke taal, zonder onnodig te simplificeren, en met groot vertelgemak maakt ze van de complexe brij historische feiten een samenhangend geheel. Overtuigend schetst ze Floris' ontwikkeling van naïeve jongeling tot ervaren diplomaat en uiteindelijk overmoedig heerser. Tussendoor laat ze de graaf zien als liefhebbend echtgenoot en vader. Kortom: een compleet en intrigerend portret dat de meeste lezers lang zal bijblijven.

Lees ook de recensies over andere boeken van Agave Kruijssen:

 

© Bas Maliepaard 2023 | Disclaimer | Ontwerp - pmsmt