Gips - Anna Woltz

'Gezin in het gips'
Door Bas Maliepaard

Trouw Boeken, 25 april 2015

Vorige

Het is pas een week geleden dat de ouders van Fitz (12) hun scheiding hebben aangekondigd. Cynisch stelt ze vast dat ze dat samen deden, in een zogeheten paraplugesprek, keurig volgens de regels van het zelfhulpboek 'Gelukkig getrouwd, gelukkig gescheiden' dat op de keukentafel ligt. Nu zijn ze als modelgezin in het ziekenhuis, omdat Fitz' zusje het topje van een vinger is kwijtgeraakt. Maar Fitz weet: dit is een gebroken gezin 'dat echt heel nodig in het gips moet'.

Het bozige meisje had de jongere zus kunnen zijn van Emilia, protagonist uit 'Honderd uur nacht', de bejubelde jeugdroman waarmee auteur Anna Woltz onlangs voor maar liefst drie prijzen werd genomineerd. Net als zij maakt Fitz op bijtende toon duidelijk dat ze het helemaal gehad heeft met ouders die er een puinhoop van maken.

Het is pijnlijk als je moeder zegt dat ze zich verheugt op haar weekend zonder kinderen, omdat ze dan 'eindelijk weer zichzelf kan zijn'. Meer schurende scheidingsperikelen komen voorbij, van praktische zaken als de 'heen-en-weer-tas' tot de hoop dat de ouders weer bij elkaar komen. Toch is dit allesbehalve een doorsnee 'echtscheidingsboek'.

Op één dag in het ziekenhuis ontspint zich, zoals altijd bij Woltz, een klein, origineel avontuur-met-een-laagje-eronder: is het dom om te denken dat liefde voor altijd is of dapper om daar in te geloven?

Woltz bezorgt je met leesbaar genoegen de rillingen met plastische, humorvolle ziekenhuisbeschrijvingen: de 'zombievinger' van Fitz' zusje "blijkt gemaakt van nat, wittig vlees, geelachtig vel, een wit rondje bot en een stuk paarse nagel." Ieuw! En: "'Ik moest even een abces opensnijden.' Dokter Sarah klinkt alsof ze net een cadeautje heeft uitgepakt."

Dwalend door de gangen ontmoet Fitz de knappe Adam (15) en de vroegwijze Primula (10). Terwijl Fitz peinst over de eindigheid van liefde, gelooft Primula in de romantiek van ziekenhuisseries en is ze vastbesloten om dokter De Gooijer en zuster Yasmine bij elkaar te brengen. Adam, voor wie Fitz ondanks alles valt, heeft moeite met een heel ander soort liefde: die voor zijn veel te vroeg geboren broertje.

Er gebeurt erg veel voor één dag, de kinderen worden wel héél snel dikke vrienden, maar Woltz neemt je mee met heerlijke scènes die zó verfilmd kunnen worden (genre: romantische komedie met een kartelrandje).

Anna Woltz: Gips. Querido, 166 blz. euro13,99. Vanaf 10 jaar.

Update: bekroond met de Gouden Griffel 2016.

Lees ook de recensies over andere boeken van Anna Woltz:

 

 

© Bas Maliepaard 2023 | Disclaimer | Ontwerp - pmsmt