Grote kleine potvis - Mariken Jongman

'Potvispeuter'
Door Bas Maliepaard

Trouw Boeken, 1 november 2014

Vorige

Een reekalf wil weten wat er uit zijn kop groeit. Boomtakken? Voelsprieten? Vishengels? Om dat simpele gegeven draait het frisse debuutprentenboek ‘Mama, wat zit er op mijn kop?’ van beeldend kunstenaar Yoko Heiligers (1983). Het verscheen twee jaar geleden en viel op door zijn toegankelijke en toch poëtische illustraties. Met haar tweede prentenboek ‘Grote kleine potvis’, voorzien van een schitterende omslag, bewijst ze definitief een aanwinst te zijn voor het kinderboekenvak.

Het aardige verhaal is van Mariken Jongman, die eerder dit jaar nog het grappige kinderboek ‘Alle Dieren Levend En Vrij’ (Lemniscaat 8+) afleverde. Een potvispeuter is benieuwd naar de geheimen van de diepzee. Zijn ouders vinden hem nog te klein om naar de bodem te duiken. Maar Kleine Potvis is groter dan alle andere vissen die hij tegenkomt en zo rechtvaardigt hij zijn avontuurlijke reis naar beneden.

Heiligers kleurt de zee steeds donkerder, tot Kleine Potvis de bodem raakt op twee sterke nachtblauwe spreads met zwarte silhouetten van grillig wier en griezelige zeebewoners. Ik moet terug, denkt Kleine Potvis. Maar waar is terug?

Een hengelvis wijst hem met zijn lampje de weg omhoog. Tot Kleine Potvis wordt verblind door een wolk inkt. Mooie details: het witte oog van Potvis dat nog zichtbaar is in de inktwolk en de tentakels van Inktvis die zich tot grote mensenhanden vormen als ze hem vastgrijpen.

Gelukkig komen een paar dieren, die Kleine Potvis onderweg naar beneden heeft geholpen, hem redden. Jongman spelt de moraal wel erg uit: ‘Je hoofd is groot, maar je hart ook. Jij wilde mij helpen, maar nu helpen wij jou’. Eenmaal aan het wateroppervlak, wacht een speels beeld: Kleine Potvis zwemt te midden van een school gele visjes, die samen de vorm van een grote vis hebben aangenomen.

Knap hoe Heiligers van de logge potvissen toch zwierige, expressieve dieren maakt. Je ziet nooit meer dan één oog en een bek met een lange rij tanden en toch kijkt Kleine Potvis afwisselend ondeugend, bezorgd, bang en vrolijk.

Hoewel Heiligers varieert in de compositie, had het boek had wel meer ‘lucht’ kunnen gebruiken. Omdat ze soms op één spread te veel stappen uit het verhaal wil verbeelden, staat het boek vrij vol. Het krachtigst zijn de tekeningen die één dubbele bladzijde beslaan.
 
Mariken Jongman: Kleine grote potvis. Ill. Yoko Heiligers. Marmer, Baarn. 36 blz. € 14,95. Vanaf 3 jaar.

Lees ook de recensies over andere boeken van Mariken Jongman:

 

© Bas Maliepaard 2021 | Disclaimer | Ontwerp - pmsmt