Groter dan de lucht, erger dan de zon - Daan Remmerts de Vries

'Elmer in de war'
Door Bas Maliepaard

Trouw Boeken, 23 januari 2016

Vorige

Nadat Elmer (11) tijdens een zomerkamp op Vlieland een klap met een pollepel heeft gehad, hoort hij een stem in zijn hoofd, die anders klinkt dan hijzelf. "Je bent niet meer alleen", zegt de stem die Lomax heet.

En dat is aanvankelijk een geruststelling, want Elmer voelt zich 'alleen tussen de anderen'. Hij hangt een beetje boven alles, is op een bepaalde manier onthecht en fileert van een afstandje genadeloos het groepsgedrag van zijn leeftijdsgenoten.

Elmer is gevoeliger dan anderen en wordt gepest. "Voor mij is de wereld vaak iets wat me stoort", zegt hij. Er staan veel van die scherpe zinnen in, die ontroeren omdat ze zo openhartig zijn en vaak ook pijnlijk zijn kwetsbaarheid en isolement benadrukken: "Vannacht was ik echt eenzaam. Het is alsof ik dat woord heb ontdekt." En: "Ik begreep op dat moment dat ik geen vrienden had en dat ik die ook niet zou krijgen. Er waren alleen maar anderen."

Remmerts de Vries liet in eerder werk, zoals het bekroonde 'Tijgereiland' (2013), al zien hoe knap hij het bewogen gevoelsleven van een jonge puber kan ontleden.

Nu doet hij dat opnieuw op een intense manier, weliswaar op heldere toon, maar zonder veel lucht. Hij laat je zo dichtbij Elmer komen dat je het gevoel hebt in het hoofd van de jongen te zijn opgesloten.

Dat maakt dit boek een zeldzaam intiem portret, dat steeds meer beklemt naarmate Lomax dwingender wordt en angstgedachten de regie in Elmers bovenkamer overnemen.

Op een zeker moment ziet Elmer kleuren door de lucht trekken, denkt hij dat hij zichzelf onzichtbaar kan maken en leest hij waarschuwingen als IK HOU JE IN DE GATEN in zijn schoolboeken. Zo voel je hem langzamerhand wegglijden tot hij wordt geschorst, nadat hij wraak heeft genomen op de grootste pestkop.

Samen met zijn moeder keert Elmer terug naar Vlieland en ontmoet daar praatjesmaker Arri, een jonge jutter, die hem op sleeptouw neemt. Hij leert Elmer dat je alles mag denken (dát is vrijheid), maar dat je niet altijd naar de stemmen in je hoofd hoeft te luisteren.

Ontspoorde Elmer staat psychisch iets te snel weer op de rails, maar dat is een kanttekening bij een verder zeer overtuigend boek.

Daan Remmerts de Vries: Groter dan de lucht, erger dan de zon Querido; 183 blz. euro 14,99. Vanaf 11 jaar.

Lees ook de recensies over andere boeken van Daan Remmerts de Vries:

 

 

© Bas Maliepaard 2021 | Disclaimer | Ontwerp - pmsmt