Haaieneiland - Rob Ruggenberg

'Op de klippen van een koraaleiland'
Door Bas Maliepaard

Trouw Boeken, 14 november 2015

Vorige

Een nieuwe Ruggenberg: dat is inmiddels iets om reikhalzend naar uit te kijken. Na drie veelbelovende historische romans, kwam hij in 'IJsbarbaar' (2012) echt op stoom en leverde daarna nog het boeiende 'De boogschutter van Hirado' (2013) af. Nu is er 'Haaieneiland', volgens zijn beproefde recept: een razend spannend avontuur vol gruwelijke actiescènes, gebaseerd op opmerkelijke, 'vergeten' voetnoten uit de vaderlandse geschiedenis.

Dit keer stuitte Ruggenberg op de rampzalige expeditie naar het Zuidland, die ontdekkingsreiziger Jacob Roggeveen begin achttiende eeuw ondernam. In de Stille Zuidzee liep een van zijn drie schepen op een klif voor het dunbevolkte koraaleilandje Takapoto, waar het in het binnenmeer wemelt van de haaien. Een groot deel van zijn bemanning was toen al door scheurbuik en honger omgekomen. In zijn scheepsjournaal schreef Roggeveen dat vijf bemanningsleden op Takapoto zijn weggelopen.

Wat er van deze deserteurs is geworden, is niet bekend, al zijn er aanwijzingen dat een van hen ruim veertig jaar later nog op dat eiland leefde. Ruggenberg bezocht Takapoto en vond daar een roestig Hollands kanon en een graf waar volgens de overlevering Nederlanders begraven liggen.

Deze feiten werkt de auteur uit tot een opnieuw spectaculair ruig boek, met een wegloper in de hoofdrol: matroos Roemer (14). Het verhaal lijkt wel erg op dat van 'De boogschutter van Hirado': jonge Hollander komt in exotisch oord, valt voor de charmes van een lokale leeftijdsgenote, die in levensgevaar geraakt en door hem moet worden gered. Ruggenberg moet uitkijken dat dit in volgende boeken geen voorspelbaar patroon gaat worden.

Maar je kunt niet anders dan opgaan in de paradijselijke en tegelijk genadeloze wereld die Ruggenberg oproept. Op hun oude leider Tututemanarike na, wonen er op Takapoto alleen vrouwen en kinderen; de mannen zijn afgeslacht en deels opgegeten door kannibalen van een naburig eiland - door de proloog waait 'de zoete geur van geroosterd mensenvlees'.

Roemer weet het meisje Nu'i voor zich te winnen, leert de taal en de gebruiken van de eilanders en krijgt zelfs een traditionele tatoeage. Hij leidt een goed leven, tot de kannibalen terugkeren en Nu'i ontvoeren. Roemer besluit haar terug te halen en gaat daarbij over lijken. En zelfs daar houdt de ellende niet op.

Rob Ruggenberg: Haaieneiland. Querido; 271 blz. euro 15,99. Vanaf 13 jaar.

Lees ook de recensies over andere boeken van Rob Ruggenberg:

 

 

© Bas Maliepaard 2023 | Disclaimer | Ontwerp - pmsmt