Heb je mijn zusje gezien? - Joke van Leeuwen

'Kiekeboe! Ben jij mijn zusje?'
Door Bas Maliepaard

Trouw boeken, 16 december 2006

Vorige

Peuters voorlezen is nooit eenrichtingsverkeer: ze zijn nog te jong om lang stil te zitten en aandachtig naar een uitgebreid verhaal te luisteren. Ze willen wat doen: plaatjes kijken, herkenbare voorwerpen aanwijzen, met de voorlezer babbelen over wat ze zien en zelf de bladzijde omslaan.

Vanuit die gedachte is 'Heb je mijn zusje gezien?' gemaakt. Het is een verrassend en origineel prentenboek waarin spelen en lezen gelijk opgaan. Handig importeert Joke van Leeuwen de populairste peuterspelletjes in het boek: kiekeboe en dingen raden, onthouden en herhalen.

Bovendien is het verhaal opgebouwd rond een ervaring die veel kinderen in de peuterleeftijd voor het eerst bewust meemaken.

Een jongen is zijn zusje kwijtgeraakt en zoekt haar overal. Hij loopt langs een muur en ziet daar steeds eigenaardige figuren boven uitsteken. Telkens vraagt hij hen: 'Heb je mijn zusje gezien?' En dan geeft hij een signalement op, dat zich elke bladzijde uitbreidt tot het bijna een ritmisch vers is. ,,Ze is groter dan ik. Ze heeft blauwe ogen. En ze heeft een jas aan met zakken." Op de laatste bladzijde staan vier zusjes op een rij. Wie is de echte?

De spanningsopbouw zit niet alleen in de tekst, maar ook in de illustraties. De muur is steeds getekend op een half afgesneden pagina. De jonge lezer kan door de muur om te slaan (kiekeboe!) zelf ontdekken hoe de figuur erachter eruit ziet.

Op die momenten is de onovertroffen humor van Joke van Leeuwen te herkennen: vaak zet ze je op het verkeerde been of verwerkt ze grappen in details van haar tekeningen. De dinosauruskop boven de muur blijkt de leuning van een opblaasbank en een hoofd als een omgekeerde sok blijkt iemands muts.

Van Leeuwen schreef en tekende voor alle leeftijden, behalve voor de allerjongsten. Met 'Heb je mijn zusje gezien?' laat ze zien dat ze ook dát uitstekend kan.

Bekroond met een Zilveren Griffel en het Gouden Penseel 2007.

Lees ook de recensies over andere boeken van Joke van Leeuwen:

 

© Bas Maliepaard 2021 | Disclaimer | Ontwerp - pmsmt