Help, ik wil eruit! - Salah Naoura

'Henrik laat zich niet gek maken'
Door Bas Maliepaard

Trouw Boeken, 7 november 2015

Vorige

Het gezin van Henrik is hopeloos alledaags: mama werkt graag in de tuin, papa op zolder aan zijn modelspoorbaan en zus Fabienne dweept met popster Jayden. Henrik heeft niet zo'n speciale interesse. Hij vindt zichzelf maar een heel gewone, saaie tienjarige en denkt 'dat het misschien wel goed zou zijn als er aan dat gevoel iets zou veranderen.'

Hij wordt op zijn wenken bediend als oma Cordula haar intrede doet. Ontvlucht aan het bejaardenhuis, trekt ze ongevraagd bij het modelgezin in en begint daar onrust te stoken.

Ze beweert dat haar vader ooit drie goudstaven in de achtertuin heeft begraven. Dit bericht ontketent, eerst in het gezin en als het eenmaal uitlekt in de hele stad, een ware goudkoorts. Iedereen begint in de buurt van Henriks huis te graven in de hoop de schat te vinden.

De Duitse Salah Naoura schreef met 'Help! Ik wil eruit!' een vermakelijke komedie met een boodschap over hebzucht. De humor zit in de overdrijving: de personages zijn vet aangezet - van de bitchy oma tot de Nepalese speurhond Neus, die alleen reageert op Nepalese commando's - en de gebeurtenissen vaak over the top. Zo legt de goudkoorts de hele stad lam: "Heel wat mensen gingen 's morgens niet meer werken, maar graven. (Je zag haast geen enkele voetganger meer zonder spade.)"

Henrik gaat niet op in dit absurde tumult, maar steekt er juist steeds meer tegen af als kalme observator. "Heel wat kleine dingen hebben veel macht", constateert hij bijvoorbeeld. "Uit piepkleine zaadkorrels groeien metershoge bomen, één enkel vonkje kan een bosbrand veroorzaken en een rollend sneeuwballetje een enorme lawine ... Maar dat ook woorden lawines kunnen veroorzaken, wist hij nog niet. (Natuurlijk geen sneeuwlawines)." Dat soort overpeinzingen geven Henrik meer reliëf dan de andere personages en leggen op momenten een laag onder het vrolijke avontuur.

De vertaling en redactie hadden beter gemoeten. Oma Cordula wordt soms slordig 'tante' genoemd en waarom is er geen grappig Nederlands alternatief bedacht voor de betekenisvolle achternamen Gruber en Goldmann? Zinnen als 'Dat zou immers maar billijk zijn' of 'Tot Henriks verbazing begon zijn zus niet op te spelen of te redetwisten' passen bovendien niet bij achtjarige lezers.

Salah Naoura: Help, ik wil eruit! Ill. Stephanie Jeschke. Vert. Roger Vanbrabant. Clavis; 151 blz. euro 15,95. Vanaf 8 jaar.

 

© Bas Maliepaard 2023 | Disclaimer | Ontwerp - pmsmt