Het Akropolis Genootschap en de slag om bladzijde 37 - Tosca Menten

'Zouteloze flauwekul'
Door Bas Maliepaard

Trouw Boeken, 29 september 2012

Vorige

U kent ze wel, van die comedy’s op tv waar de lachband na elke geforceerde grap begint te schateren. Dat heeft, op mij althans, een averechts effect: ik word er treurig van. Zo’n zelfde gevoel bekroop me tijdens het lezen van het Kinderboekenweekgeschenk van dit jaar. Tosca Menten, door haar uitgever ‘de grappigste kinderboekenschrijfster van Nederland’ genoemd, doet zó haar best om grappig te zijn, dat het lachen je vergaat.

Af en toe komt er heus wel een geestige opmerking voorbij (‘De dood komt helaas in de beste families voor’), maar het gros van de humor houdt het midden tussen belegen slapstick en platte poep- en plasgrappen. ‘Ik ga ze een poepie laten ruiken. Wat zeg ik? Een drol stront!’ (lachband). Papa plast tegen een struik, waarin toevallig een poedel verstopt zit (lachband). Maar het kan nog smakelozer, want als oom Gustaaf door een brand om het leven komt, staat er lollig: ‘Op de crematie werd Gustaaf Nootje voor de tweede keer verbrand’. Tja.

Kinderen zijn over het algemeen niet te beroerd om dit soort leukdoenerij te belonen. Mentens avonturenboeken over de tot leven gekomen Dummie de Mummie zijn niet voor niets populair. Maar daarin doseert ze de grappen beter en vertelt ze bovendien een meeslepend avontuur. In dit geschenk schort het daar totaal aan; het is de meest gekunstelde flauwekul die ik in tijden heb gelezen.

De familie Nootje erft van een verre oom € 250.000 én een plek op bladzijde 37 in het Rode Boekje van het Akropolis Genootschap, een club van onaardige, rijke mensen. Maar voor ze aanspraak kunnen maken op het geld, moeten ze een test afleggen om bij het exclusieve gezelschap te gaan horen.

Een ander, jaloers aspirant-lid probeert hun lidmaatschap te voorkomen en bezorgt de familie Nootje een verkeerde test. Ze moeten hun huis geel verven, ‘kattrù mèn’ op een pijporgel ‘Vader Jacob’ spelen en een krokodil africhten. Die bizarre opdrachten gaan het gezin zo makkelijk af, dat van enige spanning geen sprake is. En de karikaturale personages, hoofdpersoon Luuk incluis, blijven bovendien vlakke poppetjes. Het is jammer, maar het Kinderboekenweekgeschenk blijkt een overvol, opgeblazen boekje dat als een ballon leegloopt. Schetend.
 
Tosca Menten: Het Akropolis genootschap en de slag om bladzijde 37. Ill. Elly Hees. CPNB, Amsterdam. ISBN 9789059651579; 97 blz. Vanaf 8 jaar. Van 3 t/m 14 oktober gratis bij besteding van minimaal € 10 aan kinderboeken.

 

© Bas Maliepaard 2021 | Disclaimer | Ontwerp - pmsmt