Het alfabet van Candice Phee - Barry Johnson

'Rare Candice en de smerigste zoen'
Door Bas Maliepaard

Trouw Boeken, 16 september 2017

Vorige

Jij bent een rare, hè?”, vraagt een nieuwe klasgenoot aan de Australische Candice (12). Haar antwoord is volmondig ‘ja’. De lezer is er tegen die tijd ook achter dat de verteller een bijzonder meisje is. Ze neemt alles letterlijk, is ongenadig eerlijk, kan alleen op schrift met onbekenden communiceren en leest voor de lol het woordenboek (waardoor ze een opmerkelijk rijk vocabulaire heeft).

Het woord ‘autistisch’ valt pas later, en Candice ontkent dat ze het is. “Ik ben ik”, verbetert ze. Dat is charmant aan dit boek: het draait niet om autistisme, maar om de pogingen van een meisje, dat is wie ze is, om de mensen om haar heen gelukkiger te maken. Want na de wiegendood van Candice’ zusje, de borstkanker en depressie van haar moeder en een slepend conflict tussen haar vader en lievelingsoom is het geluk ‘naar verre oorden vertrokken zonder een adres achter te laten’ (Jonsberg grossiert in dit soort mooie zinnen).

Candice’ pogingen het tij te keren legt ze droogkomisch en tegelijk aandoenlijk vast in een lang ABC-opstel voor school. Grappig zijn vooral de zeer precieze en vaak overbodige beschrijvingen: “Hij las het met gefronst voorhoofd. Dat wil zeggen, hij las het met zijn ogen, maar hij fronste erbij.” Of als ze veilig thuis is na een fietstocht: “Er was meer verkeer omdat het maandag was, maar ik kon vermijden dat ik doodgereden werd, wat een domper op mijn dag zou zijn geweest.”

Behalve om haar gezin bekommert Candice zich ook om haar enige schoolvriend Douglas, die naar eigen zeggen uit een andere dimensie komt en probeert terug te keren. “Hij is zo gestoord dat ik er normaal bij lijk.” Als hij verliefd wordt op haar, volgt een van de smerigste en meest hilarische zoenscènes uit de jeugdliteratuur. Na een verhandeling over de mee-eters die Candice van dichtbij ziet, schrijft ze: “Zijn tong was groot en had de textuur van bepaalde vleessoorten die ik van mijn moeder moest eten toen ik klein was.”

Maar tussen alle humor door is Candice ook kwetsbaar en ontroert haar verdriet over het verdwenen gezinsgeluk. Zo’n ontwapenend, integer portret maakt nieuwsgierig naar de nog vele onvertaalde boeken van Jonsberg.

Barry Jonsberg: Het alfabet van Candice Phee. Vert. Annelies Jorna. Lemniscaat; 214 blz. €16,95
Vanaf 12 jaar

 

© Bas Maliepaard 2021 | Disclaimer | Ontwerp - pmsmt