Het dubbelleven van Cassiel Roadnight - Jenny Valentine

'Chap neemt Cassiels plaats in'
Door Bas Maliepaard

Trouw Boeken, 14 mei 2011

Vorige

Zijn hele leven droomt de zwerver Chap (16) er al van deel uit te maken van een gezin, en nu wordt hem dat zomaar in de schoot geworpen. In het opvanghuis waar hij woont, herkent iemand in hem Cassiel Roadnight, een jongen die twee jaar geleden verdween en kennelijk als twee druppels water op hem lijkt. Chap besluit zijn kans op een warm thuis te grijpen en de plek van de vermiste Cassiel in te nemen.

Een dubbelgangersmotief en een identiteitswissel: van Valentine zijn we orginelere ideeën gewend. Maar de manier waarop ze deze opzet uitwerkt is opnieuw verrassend. Daarin herkennen we wél haar hand. In zowel ‘Op zoek naar Violet Park’ als ‘Gebroken soep’ vormen bizarre, ogenschijnlijk toevallige ontmoetingen het uitgangspunt voor detectiveachtige coming-of-age romans. Dit boek neigt meer naar een psychologische thriller, waarin de zoektocht naar een eigen identiteit en plek in de wereld min of meer letterlijk wordt genomen.

De onderhuidse spanning zit in eerste instantie in het bedrog. Chap is bang om zichzelf te verraden, om ontmaskerd te worden door Cassiels moeder, zus en broer, die dolgelukkig zijn met ‘zijn’ terugkeer. Hij ziet er dan wel uit als Cassiel, diens geschiedenis en gedrag kent hij niet. “Elke dag, elk uur en elke seconde leefde ik onder een microscoop”, zegt Chap en dat had hij van tevoren niet bedacht.

Er doemen bovendien spoken uit Cassiels verleden op. Chap hoort dat voor zijn ‘thuiskomst’ het gerucht ging dat Cassiel zou zijn vermoord. Chap is voor iedereen het levende bewijs dat hij niet dood is. Dat brengt Chap in een beangstigend dilemma. Hij is de enige die weet dat Cassiel helemaal niet is teruggekeerd. Als de geruchten kloppen, is hij ongewild een zeer welkom alibi voor diens moordenaar.

Hoewel de plot ingenieus in elkaar steekt, is het fundament ervan niet overal even sterk. De levenswandel van Chap komt bijvoorbeeld een tikje vergezocht over; hij kent zijn eigen achternaam niet, is opgevoed door een oude zonderling bij wie hij op tweejarige leeftijd zomaar werd afgeleverd en is nooit naar school geweest. Valentine had duidelijk een hoofdpersoon nodig zonder al teveel banden met de maatschappij. De uiteindelijke redenen achter Cassiels verdwijning overtuigen wel, maar worden in emotioneel opzicht onvoldoende uitgediept. Toch neem je dat graag op de koop toe, want Valentine heeft bovenal een loeispannende pageturner afgeleverd.

Jenny Valentine: Het dubbelleven van Cassiel Roadnight. Vertaald uit het Engels door Jenny de Jonge. Moon, Amsterdam. ISBN 9789048808953; 240 blz. €16,95. Vanaf 14 jaar.

 

© Bas Maliepaard 2021 | Disclaimer | Ontwerp - pmsmt