Het geheim van het Nachtegaalbos - Lucy Strange

'Rouwen om een broer'
Door Bas Maliepaard

Trouw Boeken, 24 juni 201

Vorige

Hoewel de dertien-in-een-dozijntitel anders doet vermoeden, is 'Het geheim van het Nachtegaalbos' van de Britse Lucy Strange een wonderschoon, ontroerend debuut over verdriet, rouwverwerking en depressie. De klassieke sfeer wordt opgeroepen door referenties aan kinderboeken als 'Alice in Wonderland', maar vooral door de setting: een oud huis nabij een kustdorp in het Engeland van 1919, het verdriet van de Eerste Wereldoorlog is nog alom aanwezig.

Kort nadat haar broer is gestorven, verhuist Henrietta (12), bijnaam Henry, met haar ouders, babyzusje en kindermeisje vanuit Londen naar het oude huis. Een nieuw begin, volgens vader, maar al snel stort moeder in. Dokter Hardy houdt haar met medicijnen in slaap - Strange biedt een interessant inkijkje in hoe er in die tijd met psychische problemen werd omgegaan.

Als vader naar het buitenland moet, neemt Hardy het babyzusje in huis en zet hij alles op alles om moeder te laten opnemen in een gesticht, waar een bevriende zenuwarts experimentele behandelingen op haar wil testen. Hardy brengt als kwade genius behoorlijk wat spanning in het verhaal. Als Henry, die zich totaal verlaten voelt, zijn plannen probeert te dwarsbomen, richt de dokter zijn pijlen op haar: heeft dit meisje een levendige fantasie of is er sprake van erfelijke waanzin?

Sterk dat Henry daar zelf op zeker moment ook aan twijfelt: heeft ze de mysterieuze vrouw, die ze diep in het Nachtegaalbos bezoekt, verzonnen? Net als de gesprekken die ze voert met haar overleden broer? Strange zet Henry treffend neer op de drempel van de puberteit: ze heeft het zelfbewustzijn en het rebelse van een tiener, maar ook nog het dromerige van een jong meisje, voor wie sprookjes en realiteit door elkaar lopen.

De beeldrijke stijl van Strange is geregeld betoverend, zoals wanneer Henry 's avonds de donkere, groenig grijze tuin vergelijkt met de zeebodem: "Voor me dreven een paar halfdichte witte rozen; de rozenstruik zelf was bijna onzichtbaar in het donker, zodat de bloemen als spookachtige kwallen op en neer deinden."

Uiteindelijk leert Henry dat er geen medicijn bestaat tegen verdriet, maar wel iets 'dat het duister kan verlichten: het leven zelf.'

Lucy Strange: Het geheim van het Nachtegaalbos (The Secret of Nightingale Wood). Vert. Aleid van Eekelen-Benders. Gottmer, 319 blz. € 15,99. Vanaf 11 jaar.

 

© Bas Maliepaard 2023 | Disclaimer | Ontwerp - pmsmt