Het grote boek van Kuik en Vark - Koos Meinderts

'Babbelen en peinzen met Kuik en Vark'
Door Bas Maliepaard

Trouw boeken, 28 mei 2005

Vorige

Een verhalenboek moet met gemak een aantal maanden op een nachtkastje kunnen liggen en elke avond voorzien in een kwartiertje voorlezen. Uitgeverij Leopold begrijpt dat en geeft met enige regelmaat stevige, goed verzorgde verhalenbundels uit. De meeste verhalen uit 'Het grote boek van Kuik en Vark' zijn al verschenen in een aantal dunnere boekjes, maar ze komen in deze nieuwe uitgave veel beter tot hun recht.

De vorige boekjes over Kuik en Vark liggen al geruime tijd bij de witte ramsj-boekhandel, en raakten dus een beetje in vergetelheid. Dat was jammer, want ook al zijn niet alle verhalen even sterk, Meinderts filosofische benadering werkt vaak verfrissend.

Vark is een vrolijk varken. Ooit vond hij een ei en besloot het mee naar huis te nemen. Uit het ei kwam Kuik. Vark en hij werden beste vrienden en samen filosoferen ze er op los. In één van de mooiste verhalen uit de bundel wachten Kuik en Vark op de toekomst. Hoe zou die eruit zien? 'Rooskleurig', denkt Vark. Maar Kuik heeft ook weleens gehoord dat de toekomst er somber uitziet. En moet je de toekomst tegemoet gaan of er gewoon op wachten? Uiteindelijk bedenkt Vark dat de toekomst een droom is. Want zodra de toekomst er is, is hij 'nu' geworden.

Een pareltje, maar er zijn ook slappere verhalen opgenomen. Die blijven hangen in gezellig gebabbel of verdrinken in een overvloed aan dialogen. Maar over het algemeen is 'Het grote boek van Kuik en Vark' een fijne bundel vol zachtzoete droomverhalen.

De verhalen zijn opnieuw geïllustreerd door Annette Fienieg. Geen gepriegel, wel vol liefdevolle details, zoals de guitige flaporen van Vark en zijn bescheiden buikje. Kuik en Vark zijn sinds de losse deeltjes niet erg veranderd, maar staan wel een stuk soepeler op papier.

Lees ook de recensies over andere boeken van Koos Meinderts en Annette Fienieg:

 

© Bas Maliepaard 2023 | Disclaimer | Ontwerp - pmsmt