Het huis van oma - Anton van der Kolk

'Oma begreep haar eigen zoon niet'
Door Bas Maliepaard

Trouw boeken, 21 mei 2005

Vorige

Als een familielid overlijdt, neem je meestal twee keer afscheid. Eerst van de persoon zelf en dan nog eens van zijn of haar huis en spullen.

Over dat tweede afscheid gaat 'Het huis van oma' van Anton van der Kolk. Een bijzonder verhaal, bedachtzaam en peinzend verteld vanuit het perspectief van Maloe, bijna twaalf jaar oud.

Maloe's oma is overleden, de begrafenis is voorbij, het hevigste verdriet is over en nu breekt het moment aan dat oma's huis verkocht moet worden. Erger nog: eerst moet het helemaal leeg. Dat betekent dat er opnieuw herinneringen bovenkomen: bij Maloe, bij haar vader en bij de rest van de familie.

Maloe's herinneringen zijn louter positief. Jubelend zelfs. Alle oma-clichés komen voorbij: haar keuken rook zo lekker, ze was wel oud maar begreep haar kleinkind als geen ander, ze troostte liefkozend met 'ach kindje', kortom: ze was de liefste oma van de wereld.

Maar dan blijkt dat Maloe's vader het benauwd krijgt als hij aan vroeger denkt. Via gesprekjes en briefjes die ze met haar vader uitwisselt, komt Maloe erachter wat haar vader dwarszit. Oma heeft van papa een keurige jongen willen maken, en ging daarmee voorbij aan wie hij werkelijk was. Zo maakt Maloe kennis met 'grote gedachten' en volwassen levensvragen ('waarom doet het leven soms zo'n pijn?').

Het klinkt misschien als zware kost, maar dat is het niet. Van der Kolk schrijft ingetogen en blaast emoties niet op. Vooral Maloe zet hij goed neer. Ze vertelt eerlijk, soms weemoedig, vaak geestig.

Maloe is bezig met groot worden, en verdriet versnelt dat proces. Aan de andere kant is het nog echt een kind. Ze kletst tegen oma's Mariabeeld, dat ze van het grofvuil heeft gered, en ziet oma zelfs verschijnen in de spiegel. Dat thema - volwassen worden - maakt 'Het huis van oma' tot meer dan een roman over rouw. Alle kinderen die beginnen te puberen kunnen er iets van zichzelf in terugvinden.


© Bas Maliepaard 2021 | Disclaimer | Ontwerp - pmsmt