Het lammetje dat een varken is - Pim Lammers

'Lammetje voelt zich varkentje'
Door Bas Maliepaard

Trouw Boeken, 18 februari 2017

Vorige

Op televisie zijn transgenders niet meer weg te denken. Het programma ‘Hij is een zij’ beleeft momenteel een derde seizoen, afgelopen najaar zagen we transgenders daten in ‘Love me gender’ en het programma ‘Geslacht’ verkent de komende weken alle mogelijke grijswaarden tussen man en vrouw.

Ook in de jeugdliteratuur leeft het onderwerp. Afgelopen jaar verschenen er zeker drie boeken over transgenders, waaronder ‘George’ van Alex Gino, voor kinderen van een jaar of tien. Nu voegt debutant Pim Lammers (1993) daar een sympathiek verhaal voor kleuters aan toe, al gaat ‘Het lammetje dat een varken is’ niet expliciet over transgenders.

Het prentenboek is geen realistisch, emotioneel beladen verhaal over de transitie van jongen naar meisje, of andersom, maar een opgewekt dierenverhaal met een ongecompliceerde boodschap. Mooi, want zo kan het over transgenders gaan, maar ook algemener worden opgevat als metafoor voor ‘mogen zijn wie je bent’.

De vaardig geschreven voorleestekst vertelt over een lammetje dat graag met de varkens door de modder rolt. De schapen én de varkens vinden hem maar gek. “Ik ben niet gek!”, roept het lammetje. “Ik ben een varkentje!”

De boer neemt het lam mee naar de dierenarts. “‘Zeg eens bèèh?’ vraagt de dierenarts aan het lammetje. Dat doet het lammetje niet. Hij zegt: ‘Oink.’” De arts concludeert dat het lam inderdaad een varken is, bevrijdt hem met een scheerapparaat van zijn de wollen ‘trui’ en krult zijn staart met een krultang.

Door het eenvoudige decor van kleurvlakken zonder veel details, ligt de focus op Milja Praagmans tekeningen bij de figuren. Ze slaagt er met minimale middelen in de dieren en mensen een innemende oogopslag te geven. De tedere manier waarop de boer het lam draagt en aanraakt, maakt zijn liefde voor het dier voelbaar.

Wel had Praagman nog meer haar eigen visuele verhaal mogen vertellen, zeker omdat de aanzetten daartoe geslaagd zijn: zo tekent ze een knalgeel weiland met blauwe bomen en voert ze op de titelpagina een rups op, die aan het eind – hoe symbolisch – vlinder is geworden. Andersom had Lammers’ tekst soms korter gekund, omdat die af en toe net teveel benoemt wat we ook al op Praagmans tekeningen zien.

Pim Lammers: Het lammetje dat een varken is. Ill. Milja Praagman. De Eenhoorn, 32 blz. € 13,95. Vanaf 3 jaar.

 

© Bas Maliepaard 2023 | Disclaimer | Ontwerp - pmsmt