Het midden van de wereld - Andreas Steinhöfel

'Phil, zoon van die hoer'
Door Bas Maliepaard

Trouw boeken, 14 januari 2006

Vorige

Af en toe verschijnt er een boek waar je een tijd van ondersteboven bent. Een verhaal dat ín je kruipt, vlinders en zenuwen door je buik jaagt, een boek om helemaal in op te gaan. 'Het midden van de wereld' van Andreas Steinhöfel is zo'n zeldzaamheid: een loepzuivere initiatieroman die eigenlijk iedereen zou moeten lezen.

Phil woont met zijn excentrieke moeder Glass en zijn zus buiten het dorp in een kasteelachtig huis. Bij de conservatieve dorpelingen staat het gezin bekend als 'de Amerikaanse hoer met haar heksenkinderen'. Glass was een zwangere tiener toen ze uit haar geboorteland Amerika vertrok en haar intrek nam in het landhuis van haar overleden zus.

Phil is anders dan andere jongens. Hij is gevoelig, breekbaar. En de reputatie van zijn moeder maakt de wereld er niet vriendelijker op. Phil weet ook niet precies wat hij aan moet met zijn homoseksualiteit. Niet dat die voor hemzelf en zijn familie een probleem is. Van een echte coming-out is geen sprake: het is zo en daarmee uit. Maar Nicholas, de klasgenoot op wie Phil zo erg verliefd wordt dat het pijn doet, denkt daar anders over.

Hoewel Phils hartstochtelijke liefde voor mannen een behoorlijke rol speelt, is 'Het midden van de wereld' geen echte homo-roman. Phils seksuele voorkeur is een volslagen natuurlijk element in een veel grotere zoektocht naar zijn identiteit. Al is 'zoektocht' een wat te actieve term voor de tergende passiviteit waarmee Phil zijn onstuimige levensfase ondergaat. Hij weet het gepieker over zijn onbekende vader, ontspoorde zus en de verwarrende relatie met Nicholas niet om te zetten in beslissingen en daden. Pas als een vriendin hem daarop wijst, kiest Phil voor zichzelf.

'Het midden van de wereld' is prikkelend gecomponeerd - vol uitgestelde ontknopingen -, poëtisch geschreven, opwindend en raadselachtig. Het is geen jeugdroman, geen volwassenenboek, maar adembenemende literatuur, die niemand boven de 15 jaar zou moeten laten liggen.

Andreas Steinhöfel: Het midden van de wereld. Lemniscaat, Rotterdam. ISBN 9056377256: 400 blz. € 14,50. Vanaf 15 jaar.

Lees ook de recensies over andere boeken van Andreas Steinhöfel:

 

© Bas Maliepaard 2023 | Disclaimer | Ontwerp - pmsmt