Het Muizenhuis, Sam & Julia - Karina Schaapman

'Om in weg te kruipen'
Door Bas Maliepaard

Trouw Boeken, 24 september 2011

Vorige

Zelden maakt een debuutprentenboek zo’n vliegende start als ‘Het Muizenhuis’ van Karina Schaapman. Het ligt pas drie weken in de winkel en nu al zijn er 14.000 exemplaren verkocht. Een derde druk van nog eens tienduizend rolt binnenkort van de persen. Dit snelle succes is, zeker wat het beeld betreft, volkomen terecht.

Schaapman bouwde drie jaar aan het decor voor dit prentenboek: een schitterend poppenhuis van drie meter hoog met honderden kamers, gangenstelsels en buitenruimtes. In het huis wonen de muizenkinderen Sam en Julia met hun families. Foto’s van een deel van het huis, in een mooi afwisselend ritme achter elkaar gezet, vormen de illustraties bij hun kleine avonturen. Door de weinig opwindende teksten trekken de afbeeldingen trouwens al snel alle aandacht naar zich toe.

Je raakt niet uitgekeken op de gedetailleerde, nostalgische wereld die Schaapman met zichtbare toewijding heeft gecreëerd. Een wereld van miniatuur potkachels en lp’s, wasbordjes en bromtollen. Tv’s, mobieltjes of andere moderne apparaten zijn (op één wasmachine na) nergens te bekennen: de muizen leven in een heerlijk knus jaren vijftig huis. Alhoewel, af en toe knipoogt Schaapman naar de moderne tijd: een tasje van Ikea, een speelgoed-Nijntje, een portretje van Ieniemienie uit Sesamstraat.

Bij de nostalgische uitstraling horen natuurlijk geen hypermoderne verhalen, maar de kneuterige avonturen die Sam en Julia nu beleven zijn wel erg oubollig. Daar hebben we Jip en Janneke al voor. Bovendien ontbreekt het vaak aan een sterke spanningsboog en pointe. In een volgend deel, dat er ongetwijfeld komt, graag meer verhalen als ‘De was’ en ‘Een rat in het trappenhuis’: dat zijn wél spannende avonturen die de beelden tot leven wekken.

Het concept van het muizenhuis hing blijkbaar in de lucht, want in maart van dit jaar verscheen in Amerika ‘The House That Mouse Built’, ook een prentenboek met poppenhuisinterieurs als decor en muizen als bewoners. Maar Schaapmans werk ziet er veel grootser, voller, gedetailleerder en daardoor aantrekkelijker uit. Het is buitengewoon knap gemaakt en ademt ongelofelijk veel sfeer. Een boek om in weg te kruipen.
 
Karina Schaapman: Het Muizenhuis – Sam & Julia. Fotografie: Ton Bouwer. Rubinstein, Amsterdam. ISBN 9789047611110; 58 blz. €14,95. Vanaf 3 jaar.

 

© Bas Maliepaard 2021 | Disclaimer | Ontwerp - pmsmt