Het verbluffende verhaal van Adolphus Tips - Michael Morpurgo

'Heeft Lily's kat de oorlog overleefd?'
Door Bas Maliepaard

Trouw boeken, 19 januari 2008

Vorige

Een nieuw jeugdboek van Michael Morpurgo is in Groot-BrittanniŽ meestal een gegarandeerd succes bij kinderen en critici. Zijn nieuwste titel Ė in Nederlandse vertaling 'Het verbluffende verhaal van Adolphus Tips' Ė kreeg lovende recensies en ging meer dan 250.000 keer over de toonbank.

Toch bleef het in Nederland de laatste jaren vrijwel stil rond Morpurgo. Ten onrechte, want van zijn hand verscheen onder meer de geslaagde roman: 'Soldaat Peaceful' (Facet, 2004). En ook 'Adolphus Tips' blijkt een hartverwarmend boek, een onmiskenbare Morpurgo, vol gevoelige observaties over oorlog, vriendschap, de liefde voor dieren en het platteland. Een klein verhaal, zonder veel spektakel, maar zo krachtig verteld dat je wel ademloos moet doorlezen.

Zoals wel vaker zet Morpurgo zijn verhaal op als raamvertelling. De oma van Boowie, Lily, gaat op reis en niemand weet waarheen. Totdat haar kleinzoon een dikke brief krijgt, waarin ze uitlegt waarom ze is vertrokken. Het blijkt het dagboek dat ze in de Tweede Wereldoorlog bijhield.

Dat begint in 1943. Lily is dan twaalf en woont met haar moeder, opa en poes Tips vlakbij het strand van Slapton Sands. Tot de dorpsbewoners door het leger worden gesommeerd hun spullen te pakken en elders onderdak te zoeken. De geallieerden willen het strand gebruiken om te oefenen voor D-Day, omdat het zoveel lijkt op de kust van NormandiŽ.

Iedereen vertrekt en het dorp wordt zo leeg en donker, dat 'het lijkt alsof de huizen ook weg zijn'. Eťn probleem: poes Tips is weggelopen en als Slapton Sands met prikkeldraad wordt afgesloten, is het dier nog steeds spoorloos.

Lily is ontroostbaar en kruipt verschillende keren stiekem onder de afzetting door om haar kat op het inmiddels levensgevaarlijke terrein te zoeken. Maar telkens wordt ze gesnapt door dezelfde Amerikaanse soldaat: Adolphus, een knappe, zwarte jongen, die met uniform aan al een man lijkt. Hij belooft naar Tips uit te kijken en er ontstaat een warme vriendschap tussen hem en Lily. Op D-day beseft Lily zelfs dat ze van 'Adie' houdt, maar dan is hij al naar Frankrijk vertrokken. Zal ze hem en haar kat ooit terugzien?

'Adolphus Tips' bevat alle ingrediŽnten van een oorlogsboek: familie ontheemd, eten op de bon, bombardementen en grondgevechten in de buurt, enzovoort. Maar het perspectief van een Engels plattelandsmeisje geeft het verhaal een merkwaardige, haast surreŽle sfeer Ė althans voor Nederlanders, die de oorlog van dichterbij hebben meegemaakt. Directe dreiging ontbreekt; de strijd op het strand is immers een oefening. Lily maakt zich soms meer zorgen om haar kat dan om haar vader die in het leger zit. De oorlog ervaart ze als een conflict op afstand. Op die manier over de Tweede Wereldoorlog lezen, is een verfrissende ervaring.

Lees ook de recensies over andere boeken van Michael Morpurgo:

  • 'De verboden vraag'
  • 'Alleen op zee'
  • 'Kind van de wildernis'


© Bas Maliepaard 2022 | Disclaimer | Ontwerp - pmsmt