 |
Een van de grootste trucs van meester-goochelaar Houdini was het laten verdwijnen van olifant Jenny uit een New Yorks theater in 1918. Het langverwachte nieuwe boek van Kate DiCamillo, een donker wintersprookje dat zich afspeelt in de negentiende eeuw, begint met een tegenovergestelde scène. Een middelmatige goochelaar wil een bos lelies tevoorschijn toveren, maar laat in plaats daarvan een olifant door het dak van de schouwburg donderen.
Niet iedereen reageert verrukt op de onvoorziene verschijning, omdat het dier op de schoot van een adellijke dame landt. Ze raakt verlamd, de goochelaar wordt gevangen gezet en de olifant tentoongesteld. Maar de tienjarige weesjongen Peter (zijn vader stierf op het slagvelden, zijn moeder in het kraambed), veert op als hij van het voorval hoort. De olifant moet het teken zijn waarover de waarzegster op de markt het had, toen Peter haar vroeg of zijn zusje Adèle nog leefde. Ze zei: "je moet de olifant volgen".
Meer nog dan in haar bekroonde boek 'De wonderbaarlijke reis van Edward Tulane', waarin een porseleinen speelgoedkonijn leert wat liefde is, doet DiCamillo een beroep op je bereidheid te geloven in het onmogelijke. Toch stoort dat geen moment, omdat juist dit de hoopvolle boodschap van haar verhaal is: 'de waarheid verandert voortdurend', dus wees bereid het onmogelijke voor mogelijk te houden.
In haar warme, gedragen (en soms best ingewikkelde) sprookjestaal beschrijft DiCamillo hoe de olifant een rol krijgt in de dromen en levens van een stoet prachtige personages; van een non en een beeldhouwer tot een zwerver en zijn blinde hond. Wat hen bindt, is hun worsteling met een 'onmogelijkheid'.
Zo kunnen Leo Matienne, 'politieman met het hart van een dichter' en zijn vrouw geen kinderen krijgen. Maar zij ontfermen zich wel over Peter en helpen hem in de zoektocht naar Adèle. Zij droomt op haar beurt dat een olifant haar ophaalt uit het weeshuis en 'thuisbrengt'. Maar hoe zou dat werkelijkheid kunnen worden als ze, voor zover zij weet, geen familie heeft en er in haar land geen olifanten leven?
Uiteindelijk brengt DiCamillo alle levens bij elkaar in een adembenemend slot, waarin de personages in een nachtelijke optocht door de sneeuw achter de olifant aan lopen. Alleen al dit onvergetelijke, magische beeld, maakt van 'Het verhaal van de olifant en de goochelaar' het ultieme haardvuurboek voor de kerstvakantie.
Kate DiCamillo: Het verhaal van de olifant en de goochelaar. Ill. Yoko Tanaka. Vert. Martha Heesen. Querido, Amsterdam. ISBN 9789045110301; 135 blz., € 13,95. Vanaf 9 jaar.
Lees ook de recensies over andere boeken van Kate DiCamillo:
|