Het voorgevoel - Linda Newbery

'Henry ziet een geheimzinnige man'
Door Bas Maliepaard

Trouw boeken, 18 maart 2006

Vorige

Er gebeuren vreemde dingen in het dorpje waar Henry pas naartoe is verhuisd. Het is al bijna donker als hij vanuit zijn slaapkamerraam een man op het wandelpad achter de tuin ziet staan. Hij wacht op iets of iemand, in een schemerige wolk van sigarettenrook en zwermende vuurvliegjes. Henry weet bijna zeker dat de man niet in het dorp woont en toch komt hij hem bekend voor.

Dat gevoel maakt Henry erg onrustig. Hij wil weten waar het vandaan komt, al vindt hij dat idee ook griezelig. Angstaanjagend wordt het pas als hij 's nachts als enige dorpsbewoner een formatie antieke vliegtuigen hoort overkomen en in de buurt een vliegveld ontdekt dat al sinds de Tweede Wereldoorlog buiten gebruik is.

Zijn nieuwe buurvrouw, de bejaarde en hem eveneens vaag bekende Dottie, lijkt meer van de mysteries af te weten, maar Henry stelt zijn vragen niet hardop en Dottie geeft geen duidelijke antwoorden. Langzamerhand ontdekt Henry dat zijn leven samenhangt met het leven van een andere Henry, de bijna-verloofde van Dottie die in de Tweede Wereldoorlog is omgekomen.

'Het voorgevoel' is een dromerig sfeerverhaal, waarin de spanning zindert als de dreiging van onweer op een lome zomeravond. Die geheimzinnige sfeer heerst ook op klaarlichte dag. Zoals wanneer Henry op het scrabblebord van Dottie een woord ontdekt, dat misschien een boodschap voor hem verbergt.

Hoewel iets te nadrukkelijk naar de ontknoping wordt toegewerkt en duidelijke aanwijzingen de raadsels soms teveel weggeven, is de afloop verrassender dan je zou verwachten. Dan blijkt 'Het voorgevoel' geen voorspelbaar verhaal over re´ncarnatie maar een fijnzinnige geschiedenis over vriendschap en liefde die alles overwint, zelfs de tijd.

Lees ook de recensie over 'De roep van de wilde kat' van Linda Newbery.


© Bas Maliepaard 2021 | Disclaimer | Ontwerp - pmsmt