Het wonder van jou en je biljoenen bewoners - Jan Paul Schutten

'Het wonder van jou en je biljoenen bewoners'
Door Bas Maliepaard

Trouw Boeken, 5 december 2015

Vorige

"Onze huid is pantser, airconditioning, verwarming, apotheek en alarminstallatie ineen. Welke winkel verkoopt zoiets?" Het is een typische zin van schrijver Jan Paul Schutten: humorvol, beeldend en je begrijpt meteen wat we allemaal aan onze huid te danken hebben. Waarom zijn de schoolboeken biologie niet zo geschreven (dat waren ze althans in mijn schooltijd niet)?

Nog eentje: "De meest eenvoudige bloedcel is stoerder dan Superman en James Bond bij elkaar." Kijk, zó krijg je zin om meer over dit soort taaie onderwerpen te lezen.

Dat Schutten een meester is in het populariseren van wetenschap voor kinderen, bewees hij definitief met zijn non-fictieboek over de evolutie, 'Het raadsel van alles wat leeft' (2013). Die titel groeide uit tot waarschijnlijk het succesvolste Nederlandse informatieve kinderboek ooit. Het werd onder meer bekroond met de Gouden Griffel voor de tekst, en het Gouden Penseel voor de krachtige illustraties van Floor Rieder en ging al 65.000 keer over de toonbank.

Het recept van de waardige opvolger, 'Het wonder van jou en je biljoenen bewoners', is hetzelfde, maar dit keer gaat het over het menselijk lichaam. Schutten trapt pittig af met het lastigste onderwerp: de cellen (ofwel de legosteentjes waarmee je een 'jou' kunt maken). Cytosol, microtubuli, mitochondriën, ribosomen, ATP-moleculen: het komt allemaal aan bod. Gelukkig waarschuwt Schutten dat wetenschappers aanstellers zijn met hun moeilijke woorden en dat je niet alles hoeft te onthouden, want ook al trekt hij alles uit de kast om deze stof voor kinderen verteerbaar te maken (virussen zijn bij hem 'ninja-robot-zombies'), het blijft lastige materie.

De rest van het boek leest vlotter, simpelweg omdat je je van longen, brein of hart (dat al begint te kloppen als je lijf zo groot is als een druivenpit!) makkelijker een voorstelling kunt maken.

Schutten werpt interessante en geestige vragen op over alles wat met het lichaam te maken heeft, van voortplanting tot ouderdom. In zijn gedetailleerde uitleg wekt hij meer en meer bewondering voor je eigen lijf.

Ook Floor Rieder vlamt weer in dit boek met mooie beelden, grappige stripverhaaltjes en leuke vondsten, zoals de rokerslongen die bestaan uit geasfalteerde wegen.

Jan Paul Schutten: Het wonder van jou en je biljoenen bewoners Ill. Floor Rieder. Gottmer; 160 blz. euro 24,95 Vanaf 11 jaar

Lees ook de recensies over andere boeken van Jan Paul Schutten:

 

 

© Bas Maliepaard 2023 | Disclaimer | Ontwerp - pmsmt