Hoera, er is post! - Marianne Dubuc

'Ode aan de postbode'
Door Bas Maliepaard

Trouw Boeken, 28 november 2015

Vorige

Het beroep postbode blijft ook in digitale tijden tot de verbeelding spreken, want een bezorgronde is een avontuur op zich. Bij ons thuis was vroeger 'De puike postbode' (1986) van Janet en Allan Ahlberg een hit, waarin de postbode brieven bezorgt bij sprookjesfiguren. In het boek zaten enveloppen waar je de post uit kon halen. Een klassieker die nodig herdrukt moet worden.

Tot die tijd is er alvast het verrukkelijke prentenboek 'Hoera, er is post!' van de Canadese Marianne Dubuc. Vorig jaar maakte zij nog grote indruk met 'De leeuw en het vogeltje', een prachtig verstild prentenboek over vriendschap. Nu brengt ze een vrolijke ode aan de ouderwetse postbode en lijkt het haar vooral te doen om kijkplezier. Daarin slaagt ze, want de fijntjes uitgewerkte tekeningen in frisse tinten, die telkens een dubbele bladzijde beslaan, blinken uit in geestige details.

We volgen postbode Muis, die een kar vol pakjes achter zich aantrekt, op zijn ronde langs allerlei dieren. Dubuc tekent doorsneden van hun onderkomens, zodat we, zoals bij een poppenhuis, kunnen zien wat er binnen gebeurt. Wie goed kijkt, ontdekt geweldige vondsten.

Zo staat er bij meneer Beer een bijenkorf op het dak, die via een buizensysteem honing lekt in een potje in zijn huis. De familie konijn heeft een moestuin op het dak: handig, want de worteltjes groeien binnen door het plafond heen. Het huis van meneer Slang is een lange gang, voorzien van straalkacheltjes, die zich over wel vier bladzijden uitstrekt.

Soms zijn de grapjes heel subtiel: Mol heeft een schilderij van de zon aan de muur en bij de inktvis - waar postbode Muis naartoe moet duiken - staan acht schoentjes. Ekster heeft veel juwelen in huis: aan een boom hangt een 'gezocht-poster' van de politie met zijn kop erop. En in het kippenhok wordt een pakket bezorgd waar de poten, snuit en staart van een vos uitsteken.

Dubuc knipoogt ook naar sprookjes: meneer Wolf wordt beroofd door drie biggetjes, achter zijn huis staat Roodkapje en bij meneer Beer zit een meisje met goudblonde lokken aan tafel.

De summiere tekst is eigenlijk overbodig: de tekeningen spreken voor zich en bevatten een schat aan aanknopingspunten om zelf verhaaltjes te verzinnen.

Marianne Dubuc: Hoera, er is post! Vert. Jacques Dohmen. Querido; 32blz. € 14,99. Vanaf 3 jaar

Lees ook de recensies over andere boeken van Marianne Dubuc:

 

 

© Bas Maliepaard 2023 | Disclaimer | Ontwerp - pmsmt