Honderd uur nacht - Anna Woltz

'Vluchten voor Twitter'
Door Bas Maliepaard

Trouw Boeken, 19 april 2014

Vorige

Een jaar na het heerlijke kinderboek ‘Mijn bijzonder rare week met Tess’ (Griffel-kanshebber!) levert Anna Woltz een vaardig geschreven, filmische jeugdroman af voor iets oudere lezers, waarin spanning en psychologie perfect in balans zijn.

Het leven van Emilia (14) is een nachtmerrie sinds bekend is dat haar vader – directeur van haar middelbare school – ongepaste sms’jes heeft gestuurd aan een zeventienjarige leerlinge. Emilia walgt van hem, maar óók van de wrede twitteraars die haar familie daarna online bedreigen (dat geeft het boek een urgente, actuele lading). Ze besluit in haar eentje te vluchten naar New York, de glimmende metropool met een skyline als “het mooiste staafdiagram ter wereld”, die ze kent van talloze films en tv-series.

Een pakkend vertrekpunt voor een avontuur in de levendig beschreven Big Apple, maar Woltz doet er nog een flinke schep spanning bovenop. Het appartement dat Emilia via internet heeft gehuurd, blijkt niet te bestaan. Op het adres wonen tiener Seth en zijn vroegwijze zusje Abby (9) - die uit een boek van Jenny Valentine lijkt weggelopen - met hun moeder, die buiten de stad is. Zij krijgen medelijden met Emilia en ze mag blijven overnachten, net als de knappe highschool drop-out Jim.

Die logeerpartij loopt anders dan gedacht als orkaan Sandy New York aandoet. Woltz maakte de storm zelf mee en roept haar in huiveringwekkende beelden op: regen slaat horizontaal tegen de ramen “alsof we met een auto door de wasstraat rijden (…) Sandy rukt aan de muren en beukt tegen de ramen (…) Hoe kan die lamp heen en weer zwaaien? En opeens begrijp ik het. Het is niet de lamp die beweegt. Het is het huis.

Er gebeurt veel, maar Woltz brengt alles knap met elkaar in verband. Voor alle personages zet de orkaan en de daaropvolgende dagenlange stroomuitval iets in beweging. Seth worstelt met de dood van zijn vader, Jim met zijn toekomst en Emilia met haar heftige smetvrees, haar eenzaamheid en dubbele gevoel over haar vader.

Door de stroomuitval zijn de jongeren onbereikbaar, voor twitteraars en ouders, en op elkaar aangewezen. Ze ontdekken wat het betekent om écht contact te maken, om je verbonden te voelen, gezien te worden. “Vrienden? Dat zijn van die vierkante plaatjes op Facebook toch?”, grapt Jim, maar tijdens de nasleep van Sandy sluiten ze een vriendschap die veel dieper gaat.
 
Anna Woltz: Honderd uur nacht. Querido, Amsterdam. 214 blz. € 13,99. Vanaf 13 jaar.

Lees ook de recensies over andere boeken van Anna Woltz:

 

© Bas Maliepaard 2023 | Disclaimer | Ontwerp - pmsmt