Hondje, de enige echte - Yvonne Jagtenberg

'Hondje is zijn eigen baas'
Door Bas Maliepaard

Trouw Boeken, 30 mei 2015

Vorige

Met het mooi vormgegeven 'Hondje' treedt illustratrice Yvonne Jagtenberg in de voetsporen van vele kinderboekenmakers die inspiratie hebben geput uit hun eigen huisdier. Denk alleen al aan Dikkie Dik, de kat van Jet Boeke, en in dit verband een betere vergelijking: 'Rintje' van Sieb Posthuma. Jagtenberg, vooral bekend van de prentenboekenreeks over Balotje, schreef twintig voorleesverhalen over haar viervoeter Meneer Boymans, die in het boek gewoon Hondje heet.

Het zijn van die Sesamstraat-verhaaltjes: korte, piepkleine avonturen vol pret, geschreven in heldere, staccato zinnen, met vaak een uitroep aan het eind, die kleuters ongetwijfeld snel kunnen meezeggen: 'Tot de volgende keer!', 'Oh oh oh, die Hondje toch!' of 'Wat een feest!'. Een beetje tuttig, maar het werkt.

De opgewekte verhalen zijn, zoals zo vaak in voorleesbundels, praktisch gerangschikt per seizoen. Hondje is een eigenwijze en soms tikkie onnozele zwerver, maar Jagtenberg formuleert dat mooier: hij is 'een hondje van zichzelf' of 'zijn eigen baas'.

Anders dan Posthuma kleedt Jagtenberg de dieren in haar boek niet aan. Hondje blijft daardoor een echte hond, die de 'plasboom' in het park lekker vindt ruiken, overal smakelijke hapjes schooiert en het heerlijk vindt om met een andere hond over het poepveld te rollebollen. Voor kleine kinderen zit daarin natuurlijk een groot deel van de humor.

Soms verrast Jagtenberg met een vondst. Bijvoorbeeld als Hondje in de herfst in een mooie ronde boog tegen een boom piest en er gele blaadjes naar beneden vallen. Voor de trotse hond is de link snel gelegd: "Hé, denkt Hondje, dat komt door mij. Van gele plasjes worden de blaadjes geel."

Een enkele keer speelt ze, op kleuterniveau, ook met taal, zoals wanneer Hondje de Kerstman ziet lopen. "Ho, ho, ho", roept die. Hondje wandelt met hem mee en kruipt in zijn zak cadeautjes. Als een klein meisje Hondje vervolgens wil hebben, staat er: "Ho, ho, ho, denkt hij. Hij neemt een sprong en rent snel weg. Hij lijkt wel een rendier!"

Op de tekeningen heeft Hondje zo'n guitige snuit dat je hem al in je hart sluit voor je een letter hebt gelezen. Toch worden Jagtenbergs illustraties dankzij stevige belijning en frisse kleurvlakken nergens té aaibaar.

Yvonne Jagtenberg: Hondje, de enige echte. Rubinstein; 73 blz. euro 14,95. Vanaf 4 jaar.

 

© Bas Maliepaard 2023 | Disclaimer | Ontwerp - pmsmt