Hotel de grote L - Sjoerd Kuyper

'Een mars eten met Isabel'
Door Bas Maliepaard

Trouw Boeken, 1 februari 2014

Vorige

‘Bakstenen begrijpen meer van zebra’s dan mannen van vrouwen’, schrijft een stamgast van ‘Hotel de grote L’ op een bierviltje. Dat zou het motto kunnen zijn van dit prettig gestoorde puberboek, waarin Kos (13), zoon van de hoteleigenaar, meisjes probeert te doorgronden. Het is een romantische komedie, maar dan één die vanwege het perspectief, de slapstickachtige situaties en schunnige grappen ook te pruimen is voor stoere jongens.

Op een bandrecorder spreekt Kos in wat voor bizarre dingen hem en zijn drie zussen zijn overkomen sinds hun vader voor twee weken in het ziekenhuis belandde. Die dagboekachtige vorm is in het pubergenre wat uitgekauwd, maar werkt hier goed: Kos’ ontwapenende ‘praatstem’ overtuigt.

Omdat hun moeder is overleden en de verzekering geen vervanger vergoedt, moeten Kos en zijn zussen het hotel draaiende houden. Dat loopt compleet in de soep, temeer als blijkt dat pa zevenduizend euro schuld heeft en het gezin spoedig op straat wordt gezet.

Tussendoor speelt Kos’ verliefdheid op Isabel. Kuyper beschrijft alle onbeholpen toenaderingspogingen erg geestig en vaak vertederend. Zoals wanneer Kos en Isabel een marsreep delen en Kos zich in extase bedenkt dat het bijna zoenen is als je op dezelfde plek een hapje neemt. Als Isabel écht wil zoenen, stopt Kos in paniek een blokje kaas aan een prikker in haar licht geopende mond en doorboort bijkans haar gehemelte. Een gênant-hilarische filmscène, die verraadt dat Kuyper het verhaal eerst als scenario bedacht (Eyeworks brengt de film volgend jaar uit).

Meer scènes leunen op visuele, filmische humor. Om de schuld te kunnen betalen, doet zus Briek mee aan de Miss Noordzee-verkiezing, waarmee vijfduizend euro te winnen is. Maar als zij na de auditie weigert aan de finale mee te doen, is er maar één plaatsvervanger die genoeg op haar lijkt: Kos. De kluchtige verkleedpartij en persoonsverwisseling die volgt, brengt Kos dichterbij de mysterieuze meisjeswereld én bij Isabel dan hij ooit had kunnen denken.

Kuyper is naast een begaafd scenarist romanschrijver genoeg om ook de taal te laten bloeien. Op bijna iedere bladzijde staat wel een mooie zin die je hardop wilt voorlezen, omdat hij je raakt (Als Kos' vader wordt geopereerd: ‘Iedere minuut duurde tien verdrietige gedachtes’) of aan het lachen maakt (‘Ze was zo brildragend als een toiletpot’). Een lekker maf, temperamentvol boek.
 
Sjoerd Kuyper: Hotel de grote L. Lemniscaat, Rotterdam. 228 blz. € 7,50. Vanaf 13 jaar.

Lees ook de recensies over andere boeken van Sjoerd Kuyper:

 

© Bas Maliepaard 2023 | Disclaimer | Ontwerp - pmsmt