iBoy - Kevin Brooks

'iPhone in zijn hoofd'
Door Bas Maliepaard

Trouw Boeken, 19 mei 2012

Vorige

In de klassieke Spiderman-strips krijgt lulletje rozenwater Peter Parker superkrachten na een beet van een radioactieve spin. Kevin Brooks' 'iBoy' is een hoogst actuele variant op zo'n superheldenverhaal. Ook zijn hoofdpersoon Tom (16) is een onopvallende tiener die door een bizar, noodlottig toeval bijzondere krachten verwerft: er valt een iPhone van een flat en die boort zich in de schedel van Tom.

Artsen weten het grootste deel van de telefoon te verwijderen. Maar als Tom uit zijn coma ontwaakt, is er iets in hem veranderd. Achtergebleven stukjes iPhone geven Toms hersenen toegang tot internet, databases en mobieltjes. En als hij zich concentreert, wordt zijn huid een flikkerend, elektrisch geladen pantser, waarmee hij stroomstoten kan uitdelen. Tom is een iBoy geworden.

Brooks’ versie is angstaanjagender dan Spiderman, omdat iBoy voor je gevoel dichterbij de (toekomstige) werkelijkheid staat. Het is wetenschappers immers al gelukt om met gedachten apparaten aan te sturen. En ons leven speelt zich voor zo'n groot deel in de digitale wereld af dat het niet vreemd lijkt dat iBoy bankrekeningen, politiedossiers, online profielen en telefoongesprekken kan kraken.

Een superheld heeft vijanden nodig en voor Tom zijn dat de gewelddadige jongerenbendes die de achterbuurt waar hij woont terroriseren. Zijn beste vriendin Lucy is op de dag van zijn ongeluk slachtoffer geworden van een groepsverkrachting. iBoy heeft in no time de daders geïdentificeerd en is vastbesloten wraak te nemen.
Door zijn ‘iSkin’ is Tom in de gedaante van iBoy onherkenbaar en kan hij ongestoord terugslaan. Ook Lucy, die voor een vleug romantiek zorgt, is niet meteen op de hoogte van zijn alter ego.

Messen, pistolen, explosies, chantage, marteling, afgerukte ledematen en hier en daar een lijk - het gaat er keihard aan toe in dit filmische verhaal. Ook de taal komt van de straat; veel personages larderen hun zinnen kwistig met ‘fuck’.

Al dat geweld is voor Tom aanleiding om te peinzen over goed en kwaad. Is het goed wat hij doet, ook al takelt hij mensen toe? En wat lost wraak eigenlijk op? Het maakt de verkrachting niet ongedaan. iBoy mag dan alle webkennis tot zijn beschikking hebben, ‘weten is niet hetzelfde als begrijpen’. Met Tom’s worsteling – in elk hoofdstuk gevoed door internetcitaten van filosofen, schrijvers, heiligen en politici - voorkomt Brooks dat zijn bloederige boek het zoveelste banale superheldenverhaal wordt.
 
Kevin Brooks: iBoy.Vertaald uit het Engels door Jenny de Jonge. De Harmonie, Amsterdam. ISBN 9789076168241; 256 blz. € 17,50. Vanaf 14 jaar.

Lees ook de recensies over andere boeken van Kevin Brooks:

 

 

© Bas Maliepaard 2023 | Disclaimer | Ontwerp - pmsmt