Iedereen krijgt klappen - Khalid Boudou

'Aan de politie heb je niks'
Door Bas Maliepaard

Trouw Boeken, 18 mei 2013

Vorige

Aan een jongerenroman van Khalid Boudou beginnen, is net zoiets als in een achtbaan stappen. Voor je het weet, dender je met een rotvaart door de pieken, dalen en loopings van een turbulent tienerleven. Net als in het verfilmde ‘Pizzamaffia’ en ‘Alles of niets’ ligt de nadruk in zijn derde Young Adult meer op actie dan op diepgang.

Toch pakt Boudou actuele onderwerpen op die zijn collega-schrijvers laten liggen. En ook zijn levensechte hoofdpersonen zijn types die je niet vaak tegenkomt in de jeugdliteratuur: opgefokte, grofgebekte jongens, die verzeild raken in criminele sferen. Ook over hen moet geschreven worden en dat doet Boudou met veel humor en inlevingsvermogen.

Zijn nieuwste gaat over een drugsoorlog in de straten van het fictieve grensplaatsje Veelo, ongetwijfeld gebaseerd op Venlo. Vanaf een onderduikadres in Frankrijk blikt Taha (17) terug op zijn leven, dat al begint ‘als een vuilnishoop. En elke dag komen er vuilniswagens om er nog meer rotzooi bij te kiepen’. Hij groeit op zonder vader, met een alcoholistische moeder, hij ontspoort, komt in een jeugdinrichting terecht, en ontdekt dan zijn bokstalent.

Trainer Mickey ontfermt zich over hem en eindelijk lijkt het de goede kant met hem op te gaan. Tot een drugskoeriertje, op de vlucht voor de politie, hem aanrijdt en Taha zijn linkerhand verliest. Hij kan nooit meer boksen.

Na die gebeurtenis besluit hij wat te doen aan de drugshandel in de buurt. Het is er een komen en gaan van buitenlandse auto’s, op zoek naar ‘runners’ die drugs verkopen. Taha organiseert campagnes tegen de overlast, maar dat nemen de drugsbaronnen hem niet in dank af. Taha komt terecht in een smerige, gewelddadige machtsstrijd.

Het boek eindigt snoeihard en met een weinig opwekkende conclusie: aan politie en maatschappelijk werk hebben jongens als Taha niets. Ook al wil hij iets van zijn leven maken, hij ontkomt niet aan de primitieve regels van de straat: wie klappen krijgt, moet terugslaan.

Met zo’n pijnlijk, maar interessant thema is het extra jammer dat Boudou niet wat meer aandacht heeft voor de psychologie van zijn personages. Taha vecht zich eruit en vlucht naar Frankrijk, maar de belangrijkste vraag – hoe verder als je het vertrouwen in mensen kwijt bent? – blijft onbeantwoord.

Khalid Boudou: Iedereen krijgt klappen. Moon, Amsterdam. 224 blz. € 15,95. Vanaf 15 jaar.

Lees ook de recensies over andere boeken van Khalid Boudou:

 

© Bas Maliepaard 2023 | Disclaimer | Ontwerp - pmsmt